Naslovnica Trendi Naše in vaše nasilje za konec sezone v Črni gori

Naše in vaše nasilje za konec sezone v Črni gori

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovensko mladinsko gledališče končuje 63. sezono z gostovanjem in sicer kar na dveh festivalih v Črni gori. Predstavo Naše nasilje in vaše nasilje, ki je nastala kot mednarodna koprodukcija in jo je režiral kontroverzni Oliver Frljić, bo 6. julija prikazalo v Baru, 7. julija pa v črnogorski prestolnici Podgorici. Napoved nove sezone SMG bo na sporedu 3. spetembra. 

 Naše in vaše nasilje za konec sezone v Črni goriPri SMG napovedujejo, da bodo v prihodnje nadaljevali v smeri prevrednotenja razumevanja gledališke umetnosti (foto: Foto Wiener Festwochen / Alexi Pelekanos)

 

Predstava ‘Naše nasilje in vaše nasilje’ je bila premierno uprizorjena na Dunajskih slavnostnih tednih (25. maja 2016), 13. oktobra 2016 pa še v matični hiši Slovenskega mladinskega gledališča (SMG). Na številnih gostovanjih od Kolumbije do Romunije je koprodukcija naletela na najrazličnejše odzive, med njimi tudi negativne, kakršen je bil npr. poskus prepovedi uprizoritve v Brnu na zahtevo tamkajšnje škofovske konference in neonacistov, medtem ko je bila v Zurichu lani predstava tudi odpovedana.

“To, čemur vi rečete šok, bi jaz poimenoval trenutek resnice. Nasilje rodi nasilje, le z umetnostjo ga je mogoče ustaviti,” pravi umetniški vodja SMG Goran Injac. Predstava Naše nasilje in vaše nasilje je sicer nastala po romanu ‘Estetika odpora’ Petra Weissa, pri nastanku pa so sodelovali HAU Hebbel am Ufer (Berlin), Slovensko mladinsko gledališče (Ljubljana), Wiener Festwochen (Dunaj), Kunstfest Weimar (Weimar), Zürcher Theater Spektakel (Zürich), Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca (Rijeka), MESS Sarajevo, podprl jo je tudi Zvezni kulturni sklad Nemčije.

V režiji Olivera Frljića v gledališkem delu nastopajo Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer in Blaž Šef. Tudi domačega, slovenskega občinstva ni pustila neprizadetega, saj zahteva, kot večina Frljićevih predstav, razmišljujočega in angažiranega gledalca. Sicer bo Oliver Frljić, eno najvidnejših evropskih gledaliških imen, v prihajajoči sezoni znova režiral v Slovenskem mladinskem gledališču. Predstavitev naslednje, že 64. sezone Slovenskega mladinskega gledališča, pa bo na vrsti 3. septembra.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.