Naslovnica Svet & EU Napredna Evropa v boj proti nazadnjakom

Napredna Evropa v boj proti nazadnjakom

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se v Bruslju začenja marčevsko plenarno zasedanje Evropskega parlamenta. Na njem se bodo posvetili predvsem sodobnim skupnim demokratičnim vrednotam EU, med katere sodijo pravica žensk do splava, pravice LGBT skupnosti do svobodnega obstoja in tudi pravica do svobodnega delovanja medijev.
Napredna Evropa v boj proti nazadnjakom

Poslopje Evropskega parlamenta (foto: Endzeiter/pixabay.com)

Poslanci Evropskega parlamenta bodo danes najprej počastili Dan žena. Plenarno zasedanje se bo namreč pričelo s posebnim nagovorom predsednika Davida Marie Sassolija in s predvajanjem sporočila premierke Nove Zelandije Jacinde Ardern o ženskah na čelu boja proti pandemiji.

Poleg tega je Parlament EU ob mednarodnemu dnevu žena 2021 pripravil še vrsto vzporednih tematskih aktivnosti. Predsednica odbora FEMM Evelyn Regner bo danes ob 11. uri na Facebooku v živo odgovarjala na vprašanja glede stanja na področju enakopravnosti spolov v EU in tudi glede tega, kako je pandemija ženske spravila v večje stiske.

»Evelyn Regner se bo nato pridružila Anji Rubik v pogovoru v živo na Instagramu o spolnih in reproduktivnih pravicah žensk in stališču Evropskega parlamenta glede de facto prepovedi splava na Poljskem. Anja Rubik je znana poljska vplivnica,« so v napovedniku marčevskega plenarnega zasedanja še pojasnili s Parlamenta EU.

Evro-poslanci bodo v sredo razpravljali o ‘zonah brez LGBT’, ki so jih uvedle nekatere lokalne oblasti na Poljskem, kar je Parlament EU nedavno že obsodil. A Poljska ni edina država, kjer nazadnjaki nasprotujejo skupnim modernim demokratičnim vrednotam Evropske unije.

Glede kršenja svobode medijev sta posebej omenjeni tudi Madžarska in pa Slovenija. »V sredo bodo evropski poslanci razpravljali o poskusih poljskih, madžarskih in slovenskih oblasti, da bi utišale neodvisne medije,« so zelo nedvoumno zapisali v napovedniku marčevskega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta.

Govora bo o odgovornosti podjetij za kršenje človekovih pravic, okoljskih standardov in načel dobrega upravljanja, o kar 5,1 milijarde evrov vrednemu programu EU za zdravje, opravicah otrok in invalidov, geoblokiranju, ribištvu in gradbeništvu, o Konferenci o prihodnosti Evrope, o uvedbi t.i. ‘ogljičnih dajatev’ ter o investicijskem programu InvestEU.

Glede boja proti nazadnjaštvu v EU pa bo zelo zanimiva tudi debata o uporabi novega mehanizma pravne države proti kršitvam načel pravne države. Kršiteljici Madžarka in Poljska sta namreč nedavno uporabili mehanizme delovanja evropskih struktur na način, ki veliki večini ostalih držav članic ni bil niti malo všeč.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.