Naslovnica Magazin Forum o povezljivosti in digitalizaciji

Forum o povezljivosti in digitalizaciji

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se je pričel dvodnevni ‘Evropski regionalni forum o smiselni povezljivosti (Regional Forum for Europe on Meaningful Connectivity)’: Spletni dogodek sta skupaj organizirala Ministrstvo za javno upravo (MJU) in Mednarodna telekomunikacijska zveza ( ITU).
Forum o povezljivosti in digitalizaciji

Prisotne je uvodoma nagovoril minister Boštjan Koritnik (foto: MJU/gov.si)

Dvodnevno spletno srečanje se dopoldan je pričelo s panelom ‘Digitalni razkorak v Evropi: zagotavljanje smiselne in vključujoče povezljivosti’. Sledili bodo še trije paneli – ‘Povezovanje podeželskih območij v Evropi: regionalni in nacionalni pristopi’, ‘Uporaba IKT v javnih zavodih: poudarek na povezovanju šol’ ter ‘Spodbujanje razvoja digitalnih veščin: podpora ustvarjanju povpraševanja po povezljivosti’.

Na ‘Evropskem regionalnem forumu o smiselni povezljivosti’ bo torej govora o marsičem, saj je pandemija koronavirusa v zadnjem letu prisilila marsikoga v pospešeno digitalizacijo, oziroma je poudarila pomen modernih tehnologij, katerih uporaba brez vzporedne širitve povezljivosti ni možna. Digitalna preobrazba je zaradi Covida 19 skoraj čez noč postala neizbežna nuja, saj brez nje ne bi mogli delati od doma ali izvajati pouk na daljavo.

Poleg prednosti in koristi pa so tudi pri procesih prehoda na spletno delovanje sproti zaznali določene pomanjkljivosti in s tem povezana varnostna tveganja. Z Ministrstvo za javno upravo so tako najprej opozorili, da bi bilo potrebno izboljšati širokopasovno pokritost in zagotoviti večjo varnost 5G omrežja. Hkrati pa je ključno zagotoviti enake možnosti za vse uporabnike.

S tem so mišljeni procesi učenja oziroma spoznavanja z novimi informacijsko- telekomunikacijskimi tehnologijami (IKT), sploh glede posebnih skupin, kot so na primer invalidi in starejši. Na forumu bodo predstavljene slovenske dobre prakse na področju digitalizacije, kot so še opomnili z MJU, pa bo digitalizacija tudi ena od osrednjih tem med bližnjim predsedovanjem Svetu EU.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.