Naslovnica Svet & EU Namesto globalnega razoroževanja celo vse več jedrskih skrbi

Namesto globalnega razoroževanja celo vse več jedrskih skrbi

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament se je včeraj posvetil orožju za množično uničevanje. Zaskrbljenost zaradi vse bolj napetih razmer v svetu in zaradi nedelujočega globalnega jedrskega razoroževanja je namreč tudi v EU vse večja.
Namesto v smer popolne jedrske razorožitve je svet spet zavil v povsem nasprotno smer (foto: pixabay.com/CristianSI)

Člani Odbora za zunanje zadeve pri Parlamentu EU so pozvali k nadaljevanju jedrskega razoroževanja in k prehodu v svet brez obstoja kakršnihkoli nuklearnih oborožitev. Vloga jedrskega orožja v vojaških doktrinah bi se morala zato zmanjšati, zavezujoče mednarodne pogodbe pa bi morale biti ključne za ohranjanje miru in stabilnosti. Parlamentarci so izrazili polno podporo ‘Pogodbi o neširjenju jedrskega orožja’ (NPT).

Sicer so tudi opozorili, da prihaja do hitrega razvoja novih vojaških tehnologij, kot so orožni sistemi z umetno inteligenco, hiperzvočne rakete in tehnologije dronov, na kar bi prav tako morali biti pozorni. Predvsem pa so države podpisnice NPT pozivali, naj po svojih najboljših močeh prispevajo k uspešnemu izidu bližnje 10. pregledne konference o NPT na treh osrednjih področjih, katera so razorožitev, neširjenje in miroljubna uporaba jedrske energije.

Nato so se posvetili konkretnim aktualnim izzivom. Poslanci so močno zaskrbljeni zaradi nadaljevanja jedrskih in balističnih dejavnosti Severne Koreje, ki kršijo številne resolucije Varnostnega sveta ZN. Nato so pozdravili nadaljevanje dogovarjanja EU z Iranom glede civilnega jedrskega programa. Iran so pozvali, naj nemudoma preneha z jedrskimi dejavnostmi, ki kršijo načrt JCPOA, mednarodna skupnost pa bi morala hkrati odpraviti vse jedrske sankcije proti Iranu.

Prav tako poslanci obžalujejo, da sta ZDA in Ruska federacija odstopili od Pogodbe o jedrskih silah srednjega dosega (INF) in so posebej zaskrbljeni zaradi morebitnega ponovnega pojava zemeljskih raket srednjega dosega v evropskem prizorišču operacij, nove oborožitvene tekme in ponovne militarizacije v Evropi. Skrbi jih tudi nenehno širjenje kitajskega jedrskega arzenala, vključno z novimi hiperzvočnimi jedrskimi izstrelki.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.