Naslovnica Svet & EU Največ skrbi za Italijo, Romunijo in Madžarsko

Največ skrbi za Italijo, Romunijo in Madžarsko

Avtor: Spletno Uredništvo

 Evropska komisija je včeraj objavila predlog priporočil za posamezne države članice glede njihovih gospodarskih politik za naslednjih 12–18 mesecev. Pozitivne novice se tičejo predvsem Španije, pa tudi Grčije, medtem ko največ skrbi povzroča stanje v Italiji, Romuniji in Madžarski.

Največ skrbi za Italijo Romunijo in Madžarsko

V priporočilih Komisija predlaga, kako naj se posamezne države ustrezno odzovejo na gospodarske in socialne izzive ter izpolnijo svoje skupne ključne cilje, da bi tudi tako dosegli posodobitev evropskega gospodarstva (foto: pixabay.com)

 

Evropska komisija v zadnjem svežnju priporočil izpostavlja, da evropsko gospodarstvo raste že sedmo leto zapored in naj bi kljub manj ugodnim razmeram in svetovnim negotovostim raslo tudi v letu 2020. To naj bi veljalo za gospodarstva vseh držav članic. »Število delovno aktivnih je rekordno visoko, brezposelnost pa rekordno nizka. Hkrati pa so razlike med državami, regijami in skupinami prebivalstva še vedno velike.

Glede na to Komisija države članice poziva, naj gradijo na napredku, doseženem v zadnjih letih in poudarja, da učinkovite reforme, ki jih spremljajo ciljno usmerjene naložbene strategije in odgovorne fiskalne politike, še naprej zagotavljajo uspešen okvir za posodobitev evropskega gospodarstva,« pravijo na Komisiji. Dodali so še, da so v vseh državah članicah potrebni dodatni ukrepi za izboljšanje produktivnosti, povečanje naložb in spodbujanje potencialne rasti.

V februarski analizi je bilo ugotovljeno, da v 13 državah članicah obstajajo makroekonomska neravnotežja (Bolgarija, Hrvaška, Francija, Nemčija, Irska, Portugalska, Španija, Nizozemska, Romunija in Švedska), v treh državah (Ciper, Grčija in Italija) pa so bila zaznana ravnotežja čezmerna. Za Slovenijo na primer v februarju niso zaznali makroekonomskih neravnotežij.

Evropska komisija je v okviru evropskega semestra oz. ‘Pakta za stabilnost in rast’ sprejela vrsto ukrepov za posamezne države EU glede stanja javnih financ. Za Španijo tako Komisija priporoča zaključek postopka v zvezi s čezmernim primanjkljajem. Ko bo Svet sprejel to odločitev, bodo zaključeni vsi postopki v zvezi s čezmernim primanjkljajem, uvedeni med krizo, kar je dobra novica ne le zaŠpance, ampak za celotno EU.

Komisija je sprejela tudi poročila za Belgijo, Francijo, Italijo in Ciper, v katerih je pregledala njihovo izpolnjevanje merila glede dolga. V poročilu za Italijo je ugotovljeno, da je primerno začeti postopek v zvezi s čezmernim primanjkljajem, poleg tega je italijanska vlada pravkar na udaru zaradi ‘neposlušne’ ekonomske politike. Madžarski in Romuniji pa je Komisija poslala opozorilo, da je bil v letu 2018 ugotovljen znaten odklon od doseganja srednjeročnega proračunskega cilja, in Svetu priporočila, naj državama priporoči odpravo ugotovljenega znatnega odklona.

Za Grčijo pa Komisija pravi, da so razmere solidne, a hkrati opozarja, da se je izvajanje reform v zadnjih mesecih upočasnilo. Prav tako naj ne bi bila zagotovljena skladnost nekaterih ukrepov z zavezami, danimi evropskim partnerjem, kar lahko predstavlja tveganje za dogovorjene fiskalne cilje. O priporočilih za posamezne države bodo najprej razpravljali ministri EU, nato pa jih bodo potrdili voditelji držav in vlad. Države članice morajo nato priporočila upoštevati v svojih ekonomskih in proračunskih politikah.

V sporočilu za javnost Komisije EU so še dodali, da bodo priporočila za posamezne države in tudi analize, na podlagi katerih so ta poročila pripravljena, služila tudi kot analitična podlaga za načrtovanje programov kohezijske politike EU v obdobju 2021–2027.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.