Naslovnica Svet & EU Najprej o kibernetskih nevarnostih

Najprej o kibernetskih nevarnostih

Avtor: Spletno Uredništvo

Na ministrstvu za zunanje zadeve RS so te dni zelo aktivni. Najprej so gostili konferenco o kibernetski varnosti, ki je imela močan vojaški pridih. Potem je bilo na vrsti poslovilno kosilo za bolgarskega veleposlanika, nazadnje pa so še izmenjali stališča z madžarsko delegacijo glede nekaterih odprtih vprašanj v EU, kot so Brexit, finance in euro-volitve prihodnjega leta.

posvetNa posebnem ‘internem’ predavanju so analizirali smernice v informacijski in kibernetski varnosti (foto: mzz.gov.si)

 

Z Ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZ) so sporočili, da je generalni direktor za zadeve EU mag. David Brozina v okviru rednih političnih konzultacij na Bledu gostil namestnika madžarskega državnega sekretarja za zadeve EU v Uradu predsednika vlade Balázsa Molnárja. Osrednja tema pogovorov je bila namenjena izmenjavi stališč o aktualnem dogajanju v Evropski uniji.

Sogovornika sta obravnavala vprašanje izstopa Velike Britanije iz EU in se strinjala, da bodo prihodnji tedni ključni za dosego dogovora o izstopu. , v nasprotnem primeru bo potrebno okrepiti priprave za primer izstopa Velike Britanije brez dogovora. V tem kontekstu sta poudarila zavezanost enotnosti EU27 in podporo prizadevanjem glavnega pogajalca Barniera.

Med ključne evropske teme sodi dogovor o prihodnjem večletnem finančnem okviru 2021 do 2027, kjer imata Slovenija in Madžarska sorodna stališča glede ohranitve obsega proračuna in pomena ustreznega financiranja kohezijske politike. V okviru konzultacij sta si sogovornika izmenjala tudi poglede na vprašanje prihodnosti EU ter priprav na volitve v Evropski parlament prihodnje leto in oblikovanje nove Evropske komisije.

Ministrstvo za zunanje zadeve je gostilo predavanje priznanega strokovnjaka s področja informacijske varnosti in kibernetske obrambe, prof. dr. Davida Fahrenkruga, z naslovom “Vloga kibernetike na modernem bojišču”. Predavanje, namenjeno uslužbencem nekaterih ministrstev, je poskušalo osvetliti temeljne principe kibernetske varnosti, oceniti grožnje in izzive, s katerimi se pri uporabi kibernetskega prostora sooča vojska.  

Dr. Fahrenkrug je sicer direktor oddelka za strateško načrtovanje v Northrop Grumman’s Analysis Center (Northrop Grumman je znana korporacija, ki se ukvarja z letalsko, vesoljsko in vojaško tehnologijo) in bivši polkovnik ameriških zračnih sil. V svoji vojaški karieri je bil med drugim aktiven na področju strateških analiz bojevanja, zlasti bojevanja na kibernetskem področju. Trenutno je predavatelj na Georgetown University v Washingtonu.

Predavanje, katerega namen je bil spodbuditi aktualno razpravo o načinih uporabe kibernetskega prostora za dosego nacionalnih političnih ciljev, je potekalo v sklopu obiska prof. dr. Fahrenkruga v Sloveniji na povabilo Instituta Jožef Stefan in Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Ljubljani. Z MZZ so sporočili še, da je te dni državni sekretar Dobran Božič  ob zaključku mandata veleposlanika Republike Bolgarije v Republiki Sloveniji Dimitarja Ivanova Abadjieva zanj priredil poslovilno kosilo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.