Naslovnica Svet & EU Nad slamnata podjetja v najboljšem primeru šele čez 2 leti

Nad slamnata podjetja v najboljšem primeru šele čez 2 leti

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je v zadnji seriji zakonodajnih novosti boju proti davčnemu kriminalu predstavila tudi novo pobudo glede navideznih (oz. slamnatih) gospodarskih družb. Komisija je končno ugotovila, da ta navidezna podjetja kriminalcem še vedno ponujajo enostavno priložnost za zlorabo davčnih obveznosti.
Pot do dejanskega pričetka izvajanja zakonodaje proti tej obliki davčnih utaj bo še zelo dolga (foto: ec.europa.eu)

Zadnji predlog Evropske komisije naj bi zagotovil, da tiste gospodarske družbe v EU, ki v resnici ne izvajajo gospodarske dejavnosti ali izkazujejo le izjemno omejeno gospodarsko dejavnost, ne bodo mogle izkoristiti nobenih davčnih ugodnosti. To bo zaščitilo enake konkurenčne pogoje za veliko večino evropskih podjetij. Poleg tega tovrstni davčni kriminal ne bo več finančno obremenjeval davkoplačevalcev.

Komisija EU pravi, da nekatera slamnata podjetja (‘poštni nabiralniki’) dejansko opravljajo legalne in koristne poslovne funkcije, nekatere mednarodne skupine in posamezniki pa tovrstna podjetja zlorabljajo le za davčne utaje. Nekatere gospodarske družbe pač načrtno usmerjajo finančne tokove na navidezne subjekte v tiste jurisdikcije, kjer ni obdavčitev, kjer imajo zelo nizke davke ali pa se da plačevanju davkov kar lepo izogniti.

Posamezniki uporabljajo podobne metode za zaščito sredstev in nepremičnin pred davki, bodisi v svoji državi stalnega prebivališča, bodisi v državi, kjer se nepremičnina nahaja. Evropska komisija sedaj jasno sporoča, da v Evropski uniji ne bo več prostora za tiste, ki izkoriščajo luknje v zakonodaji (oziroma v zakonodajah držav članic EU) za utajo davkov in tudi za pranje denarja.

Nove zahteve Komisije EU za spremljanje in poročanje glede navideznih podjetij bodo slednjim otežile uživanje nepoštenih davčnih ugodnosti, nacionalnim organom pa bo lažje slediti vse zlorabam, ki običajno izhajajo iz tovrstnih navideznih podjetij. Vendar pa ima tudi ta predlog klasično značilnost večine ukrepov Komisije EU – ko (in če) ga bodo države članice EU sprejele, bi moral predvidoma začeti veljati šele 1. januarja 2024.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.