Naslovnica Slovenija Lani je bilo onesnaženega zraka opazno manj kot v preteklosti

Lani je bilo onesnaženega zraka opazno manj kot v preteklosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Agencija Republike Slovenije za okolje je danes objavila podatke o onesnaženosti zraka za leto 2020. Morda podatki niso najbolj sveži, a so vsekakor precej bolj spodbudni kot v preteklosti.
Temperaturne inverzije prispevajo k večjemu onesnaženju zraka v zimskem času (foto: Jirka Dl/commons.wikimedia.org)

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) je bila onesnaženost zraka z delci PM10 v lanskem letu 2020 nižja od pričakovanj. Tako se je na primer prvič od pričetka merjenj zgodilo, da na nobenem merilnem mestu Državne merilne mreže za spremljanje kakovosti zunanjega zraka vsota prekoračitev mejne dnevne vrednosti za prašne delce PM10 (50 μg/m3) ni presegla števila 35, ki je dovoljeno za celo leto.

Prehod puščavskega prahu nad Slovenijo je sicer v mesecu marcu za nekaj dni zelo onesnažil zrak z delci. Dva dni so bile ravni delcev PM10 na večini merilnih mest po Sloveniji višje od 100 μg/m3, najvišja dnevna raven PM10, 195 μg/m3, pa je bila izmerjena 27. marca v Zagorju. “Letne ravni niklja, arzena, kadmija in svinca so bile v letu 2020 na vseh merilnih mestih nižje od zahtev za kakovost zraka.

Najvišje ravni svinca, kadmija in arzena so bile izmerjene v Žerjavu v Zgornji Mežiški dolini. Leto 2020 ni bilo ekstremno glede ravni ozona. Kljub temu da je onesnaženost zraka z delci v letu 2020 nižja kot v preteklosti, so med neugodnimi vremenskimi razmerami ravni delcev še vedno višje od standardov kakovosti zraka, ki jih predpisuje zakonodaja,” so pojasnili z Agencije Republike Slovenije za okolje.

Tudi mejne in kritične vrednosti dušikovih dioksidov, ravni žveplovega dioksida ter ravni ogljikovega monoksida v letu 2020 niso bile presežne na nobenem merilnem mestu. Z ARSO pa so priznali, da so bile za boljšo kakovost zraka na večini področij zaslužne predvsem ugodne vremenske razmere, ne pa toliko zmanjševanje emisij, razni ukrepi v okviru načrtov za izboljšanje kakovosti zunanjega zraka in upad prometa zaradi proti-koronskih omejitev gibanja v lanskem letu.

 

.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.