Naslovnica Slovenija Načrt sprememb in izboljšav v NEK se že izvaja

Načrt sprememb in izboljšav v NEK se že izvaja

Avtor: Spletno Uredništvo
Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost je objavila povzetek poročila o zadnjem varnostnem pregledu ter napovedala, da se je že začel izvajati predvideni ‘Načrt sprememb in izboljšav’ v Nuklearni elektrarni Krško (NEK). Odobritev poročila o PSR3 pomeni, da je NEK izpolnila pogoje za podaljšanje obratovanja elektrarne za naslednjih 10 let.
Načrt sprememb in izboljšav v NEK se že izvaja

Bazen za že uporabljeno jedrsko gorivo v Nuklearni elektrarni krško (foto: nek.si)

Že decembra lanskega leta so z Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost (URSJV) sporočili, da so odobrili poročilo o tretjem občasnem varnostnem pregledu (OVP), ki je potekal v Nuklearni elektrarni Krško (NEK) že vse od leta 2020. Odobritev poročila, ki vsebuje celovito presojo varnosti objekta ter ‘Načrt sprememb in izboljšav’ na podlagi najdb pregleda, je bila pogoj za podaljšanje obratovalnega dovoljenja NEK še za naslednjih 10 let.

Danes so z URSJV dodali novo informacijo in sicer, da se je pričela se je izvajati 3. faza 3. občasnega varnostnega pregleda Nuklearne elektrarne Krško (NEK), kjer gre za izvedbo ‘Načrta sprememb in izboljšav’ v obdobju 5 let po odobritvi poročila o PSR3. Za transparentno obveščanje domače javnosti je bil izdelan povzetek poročila o PSR3 (angleško Third Periodic Safety Review) v slovenskem jeziku.

»Odobritev poročila o PSR3 pomeni, da je NEK izpolnila pogoje za podaljšanje obratovanja elektrarne za naslednjih 10 let. Celovita ocena varnosti je pokazala na pomembno izboljšanje stopnje varnosti NEK v obdobju od prejšnjega PSR2, pri čemer je bil tu poglaviten prispevek zaradi varnostnih izboljšav v okviru ‘Programa nadgradnje varnosti NEK’,« so ob tem pojasnili z Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost.

Povzetek poročila obenem predstavlja vse cilje občasnega varnostnega pregleda, metodologijo, rezultate PSR3 in celovito oceno varnosti elektrarne. Leta 2030 pa se bo začel 1. del 4. OVP s postopkom za odobritev programa OVP.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.