Naslovnica Gospodarstvo Kljub težavam ladjarjev je Luka Koper lani poslovala odlično

Kljub težavam ladjarjev je Luka Koper lani poslovala odlično

Avtor: Spletno Uredništvo
Nadzorni svet družbe Luka Koper  d.d. je včeraj potrdil revidirano ‘Letno poročilo družbe in Skupine Luka Koper za leto 2023’. Leto 2023 je bilo za edino slovensko tovorno pristanišče rekordno na več področjih, čeprav so se soočali tudi s težavami zaradi nepredvidljivih razmer v svetovni pomorski trgovini.
Kljub težavam ladjarjev je Luka Koper lani poslovala odlično

Sončna elektrarna na strehah luških objektov in kontejnerski del pristanišča v ozadju (foto: Arhiv Luka Koper)

Poslovno leto 2023 je bilo za Luko Koper v vseh pogledih dinamično in izzivov polno. Kljub drugačnim napovedim je svetovno gospodarstvo okrevalo počasneje od pričakovanj.

V ‘Letnem poročilu družbe in Skupine Luka Koper za leto 2023’ so se najprej dotaknili zahtevnih razmer v globalni logistiki, ki so zaznamovale predvsem prvih šest mesecev leta. To se je v Luki Koper odražalo v zamudah prihodov kontejnerskih ladij na direktnih povezavah z Daljnim vzhodom, zamudah v povezavah z drugimi sredozemskimi pristanišči in pri postopnem zniževanju voznin.

Tudi dogajanje v Rdeče morju z raketnimi napadi jemenskih Hutijev na tovorne ladje z vsega sveta je decembra lanskega leta že prisililo nekatere ladjarje, da so svoje ladje preusmerili na pot okoli Afrike. Kljub vsem nepredvidljivim zapletom z mednarodno pomorsko trgovino je bilo leto 2023 za družbe v Skupini Luka Koper zelo uspešno. »Poslovali smo nad pričakovanji, na obeh strateških blagovnih skupinah pa zabeležili rast pretovora.

Čisti prihodki od prodaje so znašali 312,8 milijona evrov in so bili na ravni prihodkov, doseženih v letu 2022. Več je bilo prihodkov iz naslova povečanega pretovora kontejnerjev in avtomobilov, večjega obsega storitev polnjenja in praznjenja kontejnerjev, dodatnih storitev ter višjih cen, prihodki iz skladiščnin pa so bili zaradi normalizacije razmer na globalnem logističnem trgu in krajšega zadrževanja blaga v skladišču nižji.

 To je vplivalo tako na poslovni izid iz poslovanja (EBIT), ki je s 60,9 milijona evrov za 76 odstotkov presegel načrtovanega, kot tudi na čisti poslovni izid v višini 56,4 milijona evrov, ki je tudi zaradi višjega poslovnega izida iz financiranja načrtovanega presegel za 75 odstotkov,« piše v poročilu. Poleg tega so se aktivno posvečali naložbam in v okviru 41,5 milijona evrov vrednega razvojnega ciklusa zaključili več razvojno usmerjenih projektov.

Tako so na primer lani za trajnostne in energetske naložbe namenili 4,8 milijona evrov, sprejet pa je bil tudi nov strateški poslovni načrt družbe in Skupine Luka Koper za obdobje od 2024 do 2028, ki predvideva za 785 milijonov evrov naložb v nadaljnji razvoj Luke Koper in povečanje njenih zmogljivosti.

Poleg gospodarskega dela poslovanja pa so se v Skupini Luka Koper posvečali tudi družbenemu okolju. Za športne, kulturne, dobrodelne, okoljevarstvene, terapevtske in podobne organizacije so tako lani namenili 1,43 milijona evrov sponzorskih in donatorskih sredstev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.