Naslovnica Slovenija Na sprehodu s Tartinijem

Na sprehodu s Tartinijem

Avtor: Spletno Uredništvo
V Piranu so se domislili izvirne razstave, tako glede lokacije, kot tudi glede vsebine. Pod oboki promenade pri Bernardinu so namreč razstavili dela znanega fotografa Ubalda Trnkoczyja. Razstava ‘Na sprehodu s Tartinijem’ predstavlja slikovno in tudi zvočno zgodbo o najbolj slavnem piranskem violinistu in skladatelju Tartiniju.
Na sprehodu s Tartinijem

Avtor fotografij razstave o Tartiniju Ubald Trnkoczy (foto: Dragan Klarica/TZP)

Razstava znanega fotografa Ubalda Trnkoczyja o slavnem piranskem glasbeniku in kompozitorju Giuseppeju Tartiniju bi morala biti po prvotnih načrtih na vrsti že lani in sicer ob 250. obletnici Tartinijeve smrti, a bila zaradi prvega vala pandemije prestavljena na kasnejši čas. In ta čas je pred dnevi končno napočil, saj jo, prav na rojstni dan violinista in skladatelja, končno le otvorili.

Razstava, ki so jo poimenovali ‘Na sprehodu s Tartinijem’ je postavljena na promenadi med Piranom in Bernardinom. Sestavlja jo 11povečanih fotografij umetniškega fotografa Ubalda Trnkoczyja, ljubitelja mesta Piran, ki je bil letos deležen tudi posebnega Tartinijevega priznanja Občine Piran. Zaradi spleta okoliščin bo razstava hkrati zaključila projekt Tartini 250 in napovedala praznovanja 330 let rojstva skladatelja, ki bodo na vrsti prihodnje leto.

Posebnost razstave ‘Na sprehodu s Tartinijem’ je ta, da se v spodnjem kotu vsake fotografije nahaja QR koda, ki obiskovalca popelje na portoroški turistični portal, kjer lahko prisluhne Tartinijevi glasbi in spozna širšo zgodbo z zgodovinskimi dejstvi. Sama lokacija razstave pa ni naključna, saj gre za eno od najbolj frekventnih točk v piranski občini. Sicer pa je ta galerija na prostem za marsikoga popolna novost, saj je prvič ugledala luč sveta jeseni 2019.

Tedaj so tam premierno razstavili Trnkoczyjeve fotografije o Piranu z naslovom ‘Male štorije naše dediščine’. Na sedanjo razstavo in na Tartinija pa bodo obiskovalce in domačine še nekaj časa spominjali v barve projekta Tartini 250 odeti piranski mestni avtobusi.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.