Naslovnica Trendi Na Radio Prvi prihaja serija Žetev in kletev

Na Radio Prvi prihaja serija Žetev in kletev

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Radia Slovenija so pravkar napovedali novo oddajo, ki bo startala prvo februarsko soboto. Gre za mini serijo v štirih delih z naslovom, ki bo bo na 1. programu Radia Slovenija na sporedu vsako soboto v mesecu februarju ob 22.40.

Eva Stražar in Urban Kuntarič sta se posvetila manj znanim poglavjem slovenskega ljudskega izročila (foto: Adrian Pregelj/RTV SLO)

 

Z Radia Slovenija so pravkar napovedali novo oddajo, ki se bo pričela prvo soboto v februarju. Gre za radijsko mini serijo, ki so jo poimenovali ‘Žetev in kletev’ in bo na Radiu Prvi oz. na prvem programu Radia Slovenija na sporedu vsako  februarsko soboto ob 22.40. Oddaja temelji na zbirki zgodb, prav tako imenovani ‘Žetev in kletev’, ki je predlani nastala kot osnova za istoimensko magistrsko gledališko delo na AGRFT ljubljanske Univerze.

Režiser Klemen Markovčič se je kasneje odločil, da gledališko produkcijo ‘Žetev in kletev’ material predela še za radijsko verzijo in sicer v igrano-pripovedni obliki. »Nastala je serija štirih pripovednih sklopov v obliki kratkih radijskih iger in svobodni interpretaciji ljudskega slovstva. Gre za nekakšen poskus iskanja stika z občutenjem okolja, kot so ga občutili naši predniki.

Poskus obrazložitve, kaj poganja to, kar imenujemo slovenstvo, kakšne podobe so oblikovale notranje življenje ljudi, ki jih imenujemo Slovenci. Serija torej le z govorjeno in peto besedo razpira zvočni prostor slovenskim arhetipom in slavi slovo zime in prihod pomladi,« razkriva napovednik oddaje. Dramska igralca in tokrat tudi avtorja oddaje Eva Stražar in Urban Kuntarič sta se torej posvetila manj znanim poglavjem slovenske folklore.

Potrudila sta se in poiskala nenavadne ter manj znane zgodbe, ki so bližje resničnim dogodkom kot pa klasičnim pravljicam, na kar sta jih združila v tematske sklope. Prvi del se imenuje ‘Dajbog se zbudi in Kresnikove prigode’ (6. februar), drugi ‘Stvarjenje sveta’ (13. februar ), tretji ‘Doba ljudi’ (20. februar) in zadnji , četrti del ‘Podzemlje in konec sveta’, sobota, 27. februar 2021.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.