Naslovnica Svet & EU Na jugu Italije tudi o Afriki, nato v Švico za podporo Ukrajini

Na jugu Italije tudi o Afriki, nato v Švico za podporo Ukrajini

Avtor: Spletno Uredništvo
V luksuznem resortu Borgo Egnazia na jugu Italije je potekalo srečanje voditeljev skupine G7 in številnih visokih gostov. Govora je bilo o številnih različnih krizah, politikah in problematikah, ki so v današnjih časih najbolj pereče, oziroma najbolj pomembne za prihodnost tega planeta. Popoldan se je del udeležencev že preselil v Švico, ki bo gostila ‘Mirovno konferenco o Ukrajini’.
Na jugu Italije tudi o Afriki, nato v Švico za podporo Ukrajini

Luksuzno letovišče  Borgo Egnazia v bližini Brindisija (foto: FB

Na srečanju ob jadranski obali Apulije ob se voditelji ZDA, Kanade, Združenega kraljestva, Japonske, Francije, Nemčije in Italije posvetili številnim različnim aktualnim problematikam. Tako so izrazili trdno podporo Ukrajini, ki so ji dali na voljo okrog 50 milijard ameriških dolarjev iz ‘imobiliziranega’ ruskega državnega premoženja ter napovedali razorožitev ruskega vojaško-industrijskega kompleksa in njegovo defundiranje.

Glede Gaze so potrdili podporo celovitemu dogovoru, ki naj bi privedel do takojšnje prekinitve ognja, do izpustitve vseh talcev, do verodostojne poti k miru in k ‘rešitvi dveh držav’. Posebej pa so se tokrat posvetili Afriki. Sicer niso niti omenili širjenja kitajskega in ruskega vpliva na tej celini, a so države G7, med katerimi so 4 nekdanje evropskih kolonialne sile, izrazile željo po sodelovanju z afriškimi državami v duhu pravičnega in strateškega partnerstva.

Že je bila sprožena pobuda ‘Energija za rast v Afriki’, ki promovira naložbe v trajnostni razvoj in industrijo afriških držav. Svetovni banki bi radi omogočili, da bo v naslednjih 10 letih povečala svoja posojila za 70 milijard ameriških dolarjev, hkrati pa so mednarodno skupnost pozvali k reševanju dolžniških bremen afriških držav. Strinjali so se, da je univerzalni dostop do cenovno dostopne čiste energije ključni dejavnik za prihodnost vsega sveta.

Omenili pa so še vrsto drugih področij. “Krepitev globalne prehranske varnosti in povečanje odpornosti na podnebne spremembe, vključno z uvedbo pobude Apulia Food Systems. Ponovno potrjujemo svojo zavezanost enakosti spolov. Sprejemanje konkretnih korakov za reševanje trojne krize podnebnih sprememb, onesnaževanja in izgube biotske raznovrstnosti, vključno s predložitvijo ambicioznih nacionalno določenih prispevkov, usklajenih s 1,5 °C.

Vodili bomo prizadevanja za ohranitev gozdov in oceanov ter za odpravo onesnaževanja s plastiko. Potrjujemo našo skupno zavezanost in okrepljeno sodelovanje pri obravnavanju migracij, soočanju z izzivi in izkoriščanju priložnosti, ki jih predstavljajo, v partnerstvu z državami izvora in tranzita,” piše v izjavi za javnost. Kot pomembna področja so navedli še migracije, umetno inteligenco, vključujočo svetovno gospodarsko rast in pravičen mednarodni davčni sistem.

Poleg predstavnikov držav G7 so bili na srečanju v Apuliji kot gostje prisotni voditelji EU, Alžirije, Argentine, Brazilije, Indije, Jordanije, Kenije, Mavretanije, Tunizije, Turčije, Združenih arabskih emiratov, Republike Kongo, Slonokoščene obale, Etiopije, Kenije, Mozambika, Nigerije, Južne Afrike in Vatikana – papež Frančišek II. Popoldan pa se je del udeležencev že pričel seliti v Švico, ki bo gostila ‘Mirovno konferenco o Ukrajini’.

Ni povsem jasno, zakaj so konferenco poimenovali kot ‘mirovno’, če na njej ne bodo zagotovili prav nobenega miru. Rusija namreč na konferenco sploh ni bila povabljena, ukrajinska in ruska izhodišča za morebitna mirovna pogajanja so si nepremostljivo daleč stran, predvsem pa Rusija dobiva vojno, zato zanjo pogajanja trenutno niti niso tako pomembna.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.