Naslovnica Kronika Po balkanskem narko-kartelu še udarec teroristični propagandi

Po balkanskem narko-kartelu še udarec teroristični propagandi

Avtor: Spletno Uredništvo
Skupni evropski policijski organ Europol je v zadnjih dneh predstavil rezultate kar treh obsežnih mednarodnih operacij s področja preprečevanja islamističnega terorizma in mednarodne preprodaje drog.
Po balkanskem narko-kartelu še udarec teroristični propagandi

Policisti iz Španije, Nemčije in Dubaja spremljajo aretacijo osumljenca (foto: FB Europol)

Najprej se je zaključila dolgotrajna preiskava Europola, ki jo je usklajevala španska policija Guardia Civil in je predstavljala vrhunec tri leta trajajočih operacij proti pravcati multinacionalki za preprodajo mamil. Nazadnje naj bi ta teden razbili t. i. ‘balkanski kartel’ (na Balkanu najbrž obstaja več kot 1 kartel), pri čemer so sodelovale policijske sile iz Belgije, Brazilije, Hrvaške, Nemčije, Italije, Srbije in Turčije, najbrž pa tudi iz Dubaja.

Več šefov evropskih kriminalnih skupin se je namreč že pred leti preselilo Turčijo in predvsem v Dubaj, saj naj bi bili  Združeni arabski Emirati (ZAE) zanje povsem varni. Ko pa so lokalne policijske sile ZAE pričele sodelovati z Europolom in z ameriškimi preiskovalnimi organi (DEA, FBI), so si začele hitro slediti racije in aretacije vseh vpletenih v trgovino s kokainom za Evropo, Združenimi državami Amerike ter tudi za Avstralijo.

»Osumljenci so organizirali preprodajo v EU s pomorskimi pošiljkami, ki so šle prek logističnih središč v Zahodni Afriki in na Kanarskih otokih. Ko so droge prispele v EU, so osumljenci uporabili centre za obdelavo v Belgiji, na Hrvaškem, v Nemčiji, Italiji in Španiji za nadaljnjo distribucijo kokaina po Evropi,« pa so o zadnjih aretacijah pojasnili z Europola in dodali, da so v tej zadnji fazi operacije aretirali 44 ljudi.

Že dan po tej objavi sta si sledili novici o kar dveh akcijah s področja preprečevanja islamističnega terorizma. Najprej so pravosodni organi in organi kazenskega pregona po Evropi in v ZDA razbili kritično spletno infrastrukturo – uničeni so bili strežniki v Nemčiji, na Nizozemskem, v ZDA in na Islandiji, španske oblasti pa so aretirale 9 radikaliziranih posameznikov. Strežniki so podpirali več medijskih hiš, povezanih z Islamsko državo.

Kmalu zatem je Europol objavil še rezultate druge akcije, ki je bila nadaljevanje prve. Potekala je v sodelovanju organov 10-ih držav, poimenovali pa so jo ‘Hopper II’. Tudi tu so preprečili nadaljnje spletno širjenje skrajne islamistične in obenem teroristične propagande s strani Islamske države, Al-Kaide in njenih podružnic ter sirske organizacije Hay’at Tahrir al-Sham. Skupno so onemogočili 13 spletnih mest, ki so širila tovrstno propagando.

»To sledi zasegu štirih strežnikov v Romuniji, Ukrajini in na Islandiji med preiskavo in odstranitvijo povezanih spletnih mest. To operacijo je usklajevala Enota EU unije za posredovanje interneta (EU IRU) v okviru Europolovega Evropskega centra za boj proti terorizmu. V njej so sodelovali organi kazenskega pregona iz Albanije, BiH, Danske, Nemčije, Islandije, Moldavije, Romunije, Slovaške republike, Ukrajine in ZK,« so še pojasnili z Europola.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.