Naslovnica Slovenija Modernizacija ministrstev Republike Slovenije

Modernizacija ministrstev Republike Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska vlada je včeraj doživela večjo reorganizacijo, oziroma modernizacijo. Največje novosti so glede Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Ministrstva za solidarno prihodnost, Ministrstva za naravne vire in prostor, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter tudi zunanjega ministrstva, ki se odslej imenuje Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.
Modernizacija ministrstev Republike Slovenije

Ministrstvo za naravne vire in prostor je sedaj ločeno od Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (foto: SJ)

Včeraj je Vlada Republike Slovenije zaključila postopek preoblikovanja, ki ga je napovedala že po zmagi na lanskih parlamentarnih volitvah, oziroma po prevzemu oblasti. Namen vseh novosti je vzpostavitev učinkovitejše organizacijske strukture ministrstev, zagotavljanje večje učinkovitosti celotnega državnega aparata in Vlade RS, vse na podlagi zavez iz koalicijskega dogovora.

Zato so na novo nastala ali bila preoblikovana Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Ministrstvo za solidarno prihodnost, Ministrstvo za naravne vire in prostor, ki je ločeno od Ministrstva za okolje, podnebje in energijo ter Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Spremenjen je bil tudi naziv zunanjega ministrstva, ki se odslej imenuje ‘Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

»Nova ministrstva bodo delala znotraj že obstoječih finančnih okvirjev, dodatnega zaposlovanja pa (zaradi same reorganizacije) ni v načrtu, saj bodo zaposleni v nova ministrstva prerazporejeni iz trenutno obstoječih ministrstev. Prenos kadrov bo potekal glede na razmejitev pristojnosti,« so ob tem zapisali v skupni izjavi za javnost. Predsednik Vlade RS pa je spomnil, da bi bila ta reorganizacija opravljena in zaključena že lani, če je ne bi morali še dodatno potrjevati prek referendumov.

Kot se je izkazalo, je to nazadnje povzročilo le zamude in nepotrebne dodatne stroške. Vzroki za tako obsežno preobrazbo oziroma drugačno strokovno organiziranost ministrstev pa so spreminjajoče se družbene razmere, globalni ekonomski in politični problemi, potrebe slovenskega gospodarstva, zaščita okolja, zagotavljanje dostojne prihodnosti za upokojence in študente…

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.