Naslovnica Magazin Dodatna podpora za invatovno pozitronsko tomografijo

Dodatna podpora za invatovno pozitronsko tomografijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Raziskovalec dr. Peter Križan je kot nosilec projekta European Research Council – ERC za uveljavljene raziskovalce pridobil še nov projekt ERC. Ta projekt bo služil za potrditev koncepta svojih prvotnih raziskav in tudi za hitrejši prehod k inovacijam. S tem je dr. Križan postal peti nosilec raziskovalnih projektov ERC v Sloveniji, ki je pridobil dodatno podporo za inovativno uporabo svojih raziskav.
Dodatna podpora za invatovno pozitronsko tomografijo

Grafični prikaz slikanja telesa pri pozitronski tomografiji (foto: MIZŠ/MVŠZI)

Evropski raziskovalni svet (oz. angleško ‘European Research Council’ – ERC) za nosilce svojih raziskovalnih projektov redno objavlja tudi dodatne razpise za te projekte. Ti razpisi so namenjeni potrditvam konceptov raziskav (angleško ‘Proof of Concept Grant’). S tem bi radi povečali učinke raziskav z nadaljnjo podporo inovacijskim potencialom idej, ki so bile razvite v okviru osnovnega projekta ERC.

»V okviru svojega raziskovalnega projekta ERC z naslovom FAIME dr. Peter Križan raziskuje nove pojave v fiziki osnovnih delcev, popularno imenovane Nova fizika. Po navedbah slovenskega dobitnika bo s svojo raziskovalno skupino zdaj raziskovalni projekt nadgradil z ERC projektom za potrditev koncepta ‘CherPET – Cherenkov light for total-body Positron Emission Tomography’,« pravijo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) in na novem Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVŠZI).

Z minisrstev so pojasnili še, da je ‘Projekt CherPET’ namenjen razvoju nove vrste detektorjev za pozitronsko tomografijo (PET). Postopki te pomembne diagnostične metode naj bi bili po novem cenejši, omogočeno pa naj bi bilo slikanje celotnega telesa. PET se sicer uporablja za diagnozo raka, zgodnje odkrivanje nevrodegenerativnih in srčnih bolezni ter tudi za spremljanje in usmerjanje procesov zdravljenja.

Dr. Peter Križan, ki gostuje s svojim ERC projektom za uveljavljene raziskovalce na Institutu Jožef Stefan, ter ga izvaja v sodelovanju s Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, je bil s svojo dokumentacijo med 90 izbranimi od skupno 232 ocenjevanih vlog. S tem je postal nov, peti nosilec raziskovalnega projekta ERC v Sloveniji, ki je pridobil tudi dodatno podporo za razvoj inovativnih potencialov svojih raziskav.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.