Naslovnica Trendi Dokumentarni film o zvonovih in zvonarstvu v Sloveniji

Dokumentarni film o zvonovih in zvonarstvu v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo
Prihodnji torek, zadnji dan meseca januarja, bo na TV SLO 1 premierno na sporedu dokumentarni film ‘Zven stoletij’. Ta dokumentarni film bo predstavil bogato dediščino zvonov in zvonarstva v naši državi.
Dokumentarni film o zvonovih in zvonarstvu v Sloveniji

Glasbene vaje pritrkavanja v župniji Šentvid pri Stični (foto: RTV Slovenija)

Služba za komuniciranje RTV Slovenija je napovedala premiero doma posnetega dokumentarnega filma, ki bo predvajana na prvem programu TV SLO v torek, 31. januarja ob 21. uri. Novi dokumentarec je nastal kot plod sodelovanja scenarista Andreja Dobleharja, režiserja Aljaža Bastiča in direktorja fotografije Bernarda Permeta, poimenovali pa so ga ‘Zven stoletij’ in govori o bogati družbeni dediščini zvonov na Slovenskem.

V preteklosti je bila sicer vloga zvonov precej večja kot danes, saj so bili sredstvo obveščanja, merili so čas in bili hkrati tudi orodje cerkvene propagande. Danes pa je pomen zvonov vse manjši in zvonjenje je za mnoge postalo kar moteče. V prihajajočem dokumentarnem filmu bodo predstavljene različne teme v povezavi z zvonovi, med katerimi bo na primer zelo zanimiva predstavitev ulivanja zvonov v edini slovenski specializirani livarni v Žalcu.

Predstavljeno bo še dviganje novega zvona v Šturjah pri Ajdovščini, zvonjenje na Šmarni gori, pritrkavanje v Šentvidu pri Stični, snemanje zvonjenja v Crngrobu (za objavo na družbenih platformah in raziskovanje pritrkavanja na ZRC SAZU), praznovanje velike noči v Polhovem Gradcu, zvončarske prakse v Gorjah, zborovska glasba z zvonjenjem in nazadnje tudi koncert za zvonove, ki je leta 1997 odprl Evropski mesec kulture v Ljubljani.

»Zvonjenje pomeni zvočno identiteto naše kulturne krajine, zvonovi pa so pomembno povezani z etnološkim izročilom, umetnostno ustvarjalnostjo in mojstrsko livarsko obrtjo. Zvonovi niso samo cerkveni inštrumenti, ampak so povezovalci družbe in usmerjevalci človeških življenj, zvonjenje se je oglasilo tudi ob osvoboditvi Ljubljane leta 1945 in ob osamosvojitvi Slovenije leta 1991,« so poudarili s SOJ RTV Slovenija.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.