Naslovnica Svet & EU Milijonska sredstva EU za oborožene sile Moldavije in Gane

Milijonska sredstva EU za oborožene sile Moldavije in Gane

Avtor: Spletno Uredništvo
Svet Evropske unije je minuli teden sprejel dva nova finančna ukrepa pomoči v okviru ‘Evropskega mirovnega instrumenta’. Za oborožene sile Gane bo namenjenih 25 milijonov evrov, za oborožene sile Moldavije pa 41 milijonov evrov.
Milijonska sredstva EU za oborožene sile Moldavije in Gane

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Moldavije Maia Sandu (foto: FB C. Michel)

Svet Evropske unije se je odločil, da bo bo oboroženim silam zahodnoafriške države Gane pomagal z nakazilom v višini 25 milijonov evrov in sicer za obdobje 36 mesecev. Čeprav je Gana precej daleč od Evrope in je bila v zadnjih letih  znana kot stabilna država, je primarni cilj te milijonske injekcije okrepiti zmogljivosti oboroženih sil Gane za zaščito ozemeljske celovitosti in suverenosti države ter njenega civilnega prebivalstva.

Denar EU ne bo šel za orožje ali municijo, ampak za nesmrtonosno opremo s področij zdravstva, vojaškega inženiringa, obveščevalne aktivnosti, sisteme elektronskega vojskovanja, odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev ter ciljno usmerjene izobraževalne dejavnosti na področju vojaškega logističnega znanja. Svet EU pa se je odločil tudi, da bo za Moldavijo namenil še precej večji znesek.

Republika Moldavija bo tako prejela 41 milijonov evrov za obdobje 40 mesecev, denar pa bo namenjen za podobne nesmrtonosne vojaške aktivnosti na področjih mobilnosti, nadzora zračnega prostora, elektronskega bojevanja in nabave logistične opreme. Namen je jasen – okrepiti obrambne zmogljivosti Republike Moldavije in povečati sodelovanje v vojaških  operacijah, tudi tistih v okviru skupne evropske varnostne in obrambne politike (SVOP).

»EU je odločena, da bo Moldaviji zagotavljala vso ustrezno podporo pri obravnavanju izzivov, s katerimi se sooča zaradi ruske vojne agresije proti Ukrajini, ter da bi se okrepile odpornost, varnost in stabilnost te države glede na destabilizirajoče dejavnosti Rusije,« so ob tem dodali s Sveta EU. Niso pa omenili, da je na vzhodu Moldavije v separatistični republiki Transnistrija oz. Pridnestrje še vedno okrog1500 ruskih vojakov, ki naj bi bili v vlogi ‘mirovnih sil’.

Poleg tega se na tej teritoriji Pridnestrja nahaja eno največjih skladišč municije na vsem evropskem kontinentu, prav včeraj pa je nekdo z dronom napadel enega od objektov obrambnih sil Republike Pridnestrje. Da bi bil politični položaj v Moldaviji še malce bolj zapleten, pa poleg romanske večine v državi in ruske oz. slovanske večine v Pridnesterju na jugu države živi tudi etnična manjšina Gaugazov, ki so turško govoreči in v največji meri pravoslavne veroizpovedi.

Tudi njim politika romanske večine v Moldaviji ni ravno po godu in tudi oni včasih grozijo z odcepitvijo oz. z osamosvojitvijo. Ker se vse to dogaja tik ob ukrajinski meji, bi moralo biti dogajanje v Moldaviji še bolj pod drobnogledom EU. EU pa med zoperstavljanjem ruski politiki ne bi smela pozabiti na lastne temelje, sploh glede enakopravnosti narodov in pravic vseh narodnostnih manjšin – tudi ruske manjšine v Moldaviji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.