Naslovnica Kronika V zadnjem tednu največ migrantov iz Sirije in Afganistana

V zadnjem tednu največ migrantov iz Sirije in Afganistana

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska policija vsak dan izda bilten o vseh različnih dogodkih, ki jih je obravnavala v zadnjih 24-ih urah. Iz teh biltenov je moč točno sešteti, koliko ilegalnih migrantov je v zadnjem tednu vstopilo v Republiko Slovenijo in sicer so jih prestregli 675. Poleg tega je moč narediti statistični pregled po območjih posameznih policijskih uprav, kot tudi razvrstiti prebežnike glede na države, iz katerih prihajajo.
V zadnjem tednu največ migrantov iz Sirije in Afganistana

Slovenska Policija se trudi po svojih močeh, a so ilegalne migracije globalni problem (foto: policija.si)

Iz policijskih objav zbrani podatki za obdobje od sobote, 31. marca, pa do sobote, 6. aprila, kažejo na nenehen pritok novih ilegalnih prebežnikov. Še naprej ostaja daleč najbolj oblegana slovenska južna meja na območju Dolenjske. Tako so na območju, za katerega je zadolžena Policijska uprava (PU) Novo mesto, v zadnjih sedmih dnevih našteli kar 597 ilegalnih prehodov slovensko-hrvaške meje, na vseh preostalih PU skupaj pa le 78.

Na drugem mestu tedenske razvrstitve se je znašla Policijska uprava Maribor, kjer so našteli 43 ilegalne prestope meje, na tretjem pa Policijska uprava Koper, kjer so v zadnjem tednu skupno našli 19 ilegalcev. Na območju Policijske uprave Ljubljana so jih našli še 8, na območju Policijske uprave Celje 7, na območju Policijske uprave Kranj pa le 1 osebo. Jasno je, da se je po vstopu hrvaške v ‘Schengensko območje’ težišče ilegalnih prihodov hitro premaknilo.

Pred tem je bilo namreč dolga leta najbolj na udaru območje PU Koper, od pričetka lanskega leta pa je postalo najbolj prometno območje PU Novo mesto, medtem ko se je na primorski strani slovenske meje z Republiko Hrvaško število opazno zmanjšalo. Prav tako je zanimiva razvrstitev vseh teh prebežnikov glede na države, iz katerih prihajajo. V zadnjem tednu so tako našteli največ Sircev – 192 in Afganistancev – 115.  

Državljanov ostalih držav je bilo precej manj in sicer so policisti zaustavili 29 Maročanov, 23 Nepalcev, 21 Pakistancev, 19 Indijcev in 10 Kitajcev. Pri tem nekoliko izstopajo le Maročani, pa ne zaradi števila, ampak zaradi dejstva, da je poleg Libije prav Maroko največji center za prebežnike iz Afrike v EU. Pot s čolnom s severne obale Maroka do Španije traja le nekaj ur, tako da je potovanje do Slovenije za Maročane zagotovo precej daljše in najbrž tudi dražje.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.