Naslovnica Svet & EU Metsola na Harvardu o obnovi transatlantskega zavezništva

Metsola na Harvardu o obnovi transatlantskega zavezništva

Avtor: Spletno Uredništvo
Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je ta konec tedna obiskala ameriško univerzo Harvard, kjer je v svojem govoru poudarila, da morata EU in ZDA obnoviti transatlantsko zavezništvo, oziroma vzpostaviti močnejše, vzajemno koristne, gospodarske, socialne in varnostne vezi.
Metsola na Harvardu o obnovi transatlantskega zavezništva

Predsednica Parlamenta EU Metsola na Inšitutu za politiko Univerze Harvard (foto: FB Roberta Metsola)

Inštitut za politiko in Center za evropske študije Minda de Gunzburg na prestižni univerzi Harvard sta na gostila predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo in Sviatlano Tsikhanouskayo, ki je voditeljica demokratične opozicije Belorusije. Metsola se je v svojem nagovoru študentom in gostom dotaknila vrste aktualnih tem, najprej pa je kritizirala tiste, ki imajo drugačne poglede na sedanje dogajanje v Ukrajini.

Po njenem mnenju se eni pretvarjajo, da to, kar se dogaja v Ukrajini, ni resnično, drugi skušajo opravičiti vojne zločine in kršitve mednarodnega prava, tretji imajo raje preprostost propagande kot ostro resničnost vojne, nazadnje pa je omenila še tiste, ki si mislijo, da so predaleč od Ukrajine in se jih zato tamkajšnje dogajanje ne tiče. Ponovila je odločnost EU pri podpori Ukrajine in prešla na osrednjo temo govora – obnovo transatlantskega zavezništva.

Pri tem je poudarila potrebo po primernem političnem vodstvu, da se prebrodijo številne aktualne krizne razmere – glede dogajanja v Ukrajini, gospodarskega okrevanja po pandemiji koronavirusa, rasti cen energije, ilegalnih migracij, vse večje inflacije, motenj v svetovnih dobavnih verigah, podnebne katastrofe, korupcije in glede delovanja pravne države. Dodala je še, da se je potrebno izogibati tekmi proti dnu.

Metsola je omenila tudi populistične predvolilne kampanje, ki temeljijo na ustvarjanju izmišljenih nasprotnikov v obliki skrivnostnih elit, ki naj bi vladale v Washingtonu ali v Bruslju. Ker se je v ZDA že razplamtela tekma za predsedniške volitve, je iz vsega povedanega moč razbrati, da si EU ne želi novega mandata Donalda Trumpa. Trump namreč vidi EU kot konkurenta, ki ga je potrebno premagat, ne pa kot zaveznika, s katerim je potrebno sodelovat.

Medtem ko EU zagovarja multipolarizem in sodobne socialne politike za vse ljudi, pa si Trump kot vsak pravi kapitalist želi ustvarjanja monopolov in čim večjih dobičkov. Metsola je prisotnim Američanom razložila, da je EU vsak večji problem v zadnjem desetletju reševala tako, da je stopila še bolj trdno skupaj. Čeprav smo si različni, imamo danes v EU vsi enake možnosti in se dobro zavedamo, da nam gre precej bolje, če delujemo skupaj.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.