Naslovnica Svet & EU Mati narava ne čaka na Komisijo EU

Mati narava ne čaka na Komisijo EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je potrdila novo strategijo EU za prilagajanje podnebnim spremembam in obenem sprejela načrt, po katerem se bodo države članice pripravile na vse vplive podnebnih sprememb.
Mati narava ne čaka na Komisijo EU

Obsežni gozdni požari v Skandinaviji že postajajo stalnica (foto: Naveen Nkadalaveni / commons.wikimedia.org)

Evropska komisija je za prilagajanje podnebnim spremembam pripravila nov načrt, saj so  spremembe klime neizbežne. Segrevanje planeta povzroča vse bolj ekstremne vremenske dogodke, zato so se pred leti začele aktivnosti, da bi EU zmanjšala škodljive emisije CO2 v ozračje in jih do leta 2050 povsem ukinila. Vprašanje pa je, kaj se bo dogajalo v naslednjih 30 letih, oziroma do predvidenega prehoda v t, i. ‘zeleno gospodarstvo’.

Evropska komisija sicer pravi, da EU dela vse, kar je v njeni moči, da bi ublažila podnebne spremembe znotraj svojih meja in širše. Seveda ne gre verjeti vsemu, kar pravijo politiki, predvsem zaradi tega, ker večina procesov v mlinih evropskih struktur poteka prepočasi. Medtem pa mati narava ne čaka – poplave, plazovi, vročinski valovi, suše, požari in erozije obal zaradi dvigovanja morske gladine so iz leta v leto čedalje bolj uničujoče.

»Cilj današnjih predlogov, ki nadgrajujejo strategijo za prilagajanje podnebnim spremembam iz leta 2013, je, da se pozornost od razumevanja problema preusmeri k razvoju rešitev in da preidemo od načrtovanja k izvajanju,« piše v sporočilu za javnost Evropske komisije. Skoraj 8 let so torej na Komisiji EU potrebovali, da so razumeli problem in sedaj naj bi ga začeli končno reševati.

Ker se Komisija ukvarja predvsem z gospodarskimi temami, so predstavili tudi podatke, da finančne izgube zaradi vse bolj pogostih ekstremnih vremenskih ujm v EU v povprečju že presegajo 12 milijard evrov na leto. »Po previdnih ocenah naj bi izpostavljenost današnjega gospodarstva EU temperaturam, za 3 °C višjim od predindustrijske ravni, povzročila letno izgubo v višini vsaj 170 milijard evrov,« so zapisali.

Iz dokumenta je moč vsaj delno razbrati, kako naj bi se Komisija EU lotila reševanje klimatskih problemov. Predvidoma bo okrepila evropsko platformo Climate-ADAPT, vzpostavila bo poseben zdravstveni observatorij za boljše spremljanje, analiziranje in preprečevanje vplivov, ki jih imajo podnebne spremembe na zdravje Evropejcev, ter vprašanja boja proti podnebnim spremembam vključevala v vsa področja politike.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.