Naslovnica Trendi Mariborski Folkart letos v znamenju eksotike

Mariborski Folkart letos v znamenju eksotike

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes se v Mariboru začenja 31. Folkart. Festival folklornih skupin, ki so ga Mariborčani že dolgo nazaj vzljubili in so nanj upravičeno ponosni, je torej zakorakal v svoje četrto desetletje. Letos bo v ospredju eksotika.

 Mariborski Folkart letos v znamenju eksotikeFolklorna plesna skupina »Inetnon Gef Pa’go«, ki prihaja s pacifiškega otoka Guam, bo morda ta prizor ponovila tudi na bregovih Drave (foto: festival-lent.si)

 

Folkart, za mnoge največji slovenski folklorni praznik, je v lanskem letu praznoval 30 let neprekinjenega delovanja – tri desetletja praznovanja nesnovne kulturne svetovne dediščine. Festival je mesto Maribor postavil v center folklornega zemljevida Evrope, prav tako pa tudi na eno najvidnejših mest v svetovnem merilu. »Ob častitljivem prazniku smo ga poimenovali ‘Okno v svet’, in ne bi ga mogli bolje opisati; to naše okno, ki nas vabi v svet novih izkustev, je tudi v letošnjem letu na široko odprto.

Folkart, ki so ga Mariborčani že dolgo nazaj vzljubili in so nanj upravičeno ponosni, je zakorakal v svoje enaintrideseto leto. Smelo, veselo, optimistično! Za vse ljudi svobodnega duha in odprtega srca, ki želijo videti tudi preko oddaljenih obzorij,« sporočajo organizatorji. V zadnjem tednu junija bodo tako v prestolnici Štajerske nastopale znane folklorne skupine iz Evrope in morda manj znane, a še bolj zanimive skupine z najbolj oddaljenih predelov sveta.

Letos se obetajo nastopi Ircev (oz. Škotov, saj skupina prihaja iz Edinburga), Mehičanov, Baškirjev, Kitajcev, Ukrajincev, Guamcev, Severnih Makedoncev in domačinov, Mariborčanov. »Odločni, energični Irci nas bodo pozdravili s tipično keltsko glasbo ter splesnim step korakom ‘mehkih’ in ‘trdih’ čevljev, ki je navdihnil svetovno znane plesne šove; videli bomo ljubkost, mehkobo in ponos sončne Makedonije ter barvito, živahno in nebrzdano razigranost Ukrajine.

Občudovali bomo skrivnostno kulturo Majev ter Aztekov iz Mehike, ki nas bo razvajala tudi s svojimi ‘mariachi’, odpravili se bomo na eksotično in že skoraj obredno popotovanje na Otok Guam,« pravijo organizatorji Folkart festivala, ki je sicer sestavni del Festivala Lent. Letos bodo še posebej zanimivi nastopi in najbolj oddaljenih dežel – skupina iz Pekinga bo predstavila častitljivo in mistično Kitajsko, tista iz Baškortostana pa divje tartarske in baškirske nomadske prednike izpod Urala.

Pisano svetovno druščino bodo dopolnili domačini, člani mariborske Akademske folklorne skupine Študent. Sicer so letos na Folkartu zastopani vsi kontinenti, z izjemo Afrike. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.