Naslovnica Gospodarstvo Ministrstvo za zunanje zadeve preseneča

Ministrstvo za zunanje zadeve preseneča

Avtor: Spletno Uredništvo

Delegacija Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije se je pred dnevi vrnila iz Izraela, kjer se je ukvarjala predvsem z gospodarski zadevami. O izraelski okupaciji in aneksiji Golanske planote, o etničnem čiščenju Palestincev ter o rednem bombardiranju druge suverene države s strani Izraela pa se najbrž ne spodobi govoriti, če istočasno iščeš nove priložnosti za biznis.

Ministrstvo za zunanje zadeve presenečaFotografija iz Izraela, ki daje slutiti, da letos med gospodarstveniki niso preveč v modi žive barve (foto:mzz.gov.si)

 

Tridnevni obisk Izraela je poleg predstavnikov Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije (MZZ) opravila tudi slovenska gospodarska delegacija, ki je štela 17 predstavnikov iz 13 visokotehnoloških in start-up podjetij. Osrednji dogodek obiska je bil Slovensko-izraelski poslovni forum, ki je potekal v ‘Peres centru za mir in inovacije’. Tam so bile predstavljene gospodarske priložnosti v obeh državah, sledila so poslovna srečanja med slovenskimi in izraelskimi podjetji, po poslovnem forumu pa je potekal tudi sprejem ob dnevu državnosti Republike Slovenije.

Na tem svečanem sprejemu je v imenu izraelske vlade Sloveniji ob državnem prazniku čestital njen minister za pravosodje Amir Ohana. »Državni sekretar mag. Božič se je tekom obiska srečal z visokimi predstavniki na Ministrstvu za zunanje zadeve Izraela, s katerimi je govoril o dvostranskih odnosih, gospodarskem sodelovanju, kibernetski varnosti in regionalnih vprašanjih. Skupaj z gospodarsko delegacijo je obiskal osrednji izraelski instituciji na področju inovacij in start-upov – Izraelsko agencijo za inovacije in Centralo start-up naroda. Imel je tudi delovno kosilo s predstavniki Izraelsko-palestinske gospodarske in industrijske zbornice,« so sporočili z MZZ.

Slovenska gospodarska delegacija je obiskala tudi nekatere druge osrednje akterje inovacijskega ekosistema v Tel Avivu – inovacijsko platformo SOSA in kulinarično platformo L28. V Jeruzalemu pa si je ogledala kapitalski sklad JVP, start-up pospeševalnik MassChallenge in vodilno visokotehnološko podjetje OrCam. Z MZZ so dodali še, da sta pri obisku slovenske gospodarske delegacije sodelovala častna konzula Slovenije v Izraelu, Adi Rosenfeld in Eival Gilady, ter predsednik Izraelsko-slovenske gospodarske in trgovinske zbornice Dror Dotan.

Sicer je malce presenetljivo, da se MZZ loteva aktivnosti, ki bi najbrž sodile med pristojnosti Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). Prav tako bi lahko na MZZ dali več poudarka mirovnim temam, saj bi glede izraelske zunanje politike o tem lahko razpravljali v nedogled. Predvsem o izraelski aneksiji Golanske planote (mednarodno priznano sirsko ozemlje, okupirano že desetletja), o etničnem čiščenju Palestincev in državnosti Palestine, o tedenskem bombardiranju ciljev v Siriji s strani Izraela, o delovanju celic Islamske države neposredno ob izraelski meji z Egiptom, o napetostih z libanonskim gibanjem Hezbolah ter o morskih nahajališčih plina v vzhodnem Sredozemlju. Izbire ne bi smelo manjkati.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.