Naslovnica Svet & EU Maltežanka Roberta Metsola je nova predsednica Parlamenta EU

Maltežanka Roberta Metsola je nova predsednica Parlamenta EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Najbolj odmevna zunanjpolitična novica včerajšnjega dneva je bila izvolitev novega vodstva Evropskega parlamenta. Nova predsednica Parlamenta EU je že po prvem krogu glasovanja postala poslanka z Malte Roberta Metsola.
Maltežanka Roberta Mestola je nova predsednica Parlamenta EU

Roberta Metsola na govorniškem odru s spominsko fotografijo Davida Sassolija v ospredju (foto: FB Parliament EU)

Včeraj so se v Evropskem parlamentu že dopoldan posvetili volitvam novega vodstva tega organa, potem ko je prejšnji teden nepričakovano umrl dosedanji predsednik Parlament EU David Sassoli. Malce presenetljivo je bilo vse odločeno že zelo hitro in sicer že v prvem krogu glasovanja, ko je med tremi kandidatkami poslanka z Malte Roberta Metsola prejela jasno absolutno večino (458 glasov od 690 oddanih glasovnic).

Prvotno je bil na kandidatni lisi tudi edini moški predstavnik – Poljak Kosma Złotowski (ECR – desnosredinska stranka), ki pa je nato še pred pričetkom volilnih procedur umaknil svojo kandidaturo. Rezultati glasovanja: 1. Roberta Metsola (Evropska ljudska stranka – konzervativna in krščanska demokratična evropska politična stranka.) 458 glasov, 2. Alice Bah Kuhnke (Zeleni, Švedska) 101, 3. Sira Rego (Levica, Španija) 57 glasov.

Roberta Metsola bo predvidoma predsedovala Evropskemu parlamentu v drugi polovici trenutnega zakonodajnega obdobja in sicer do naslednjih evropskih volitev, ki so predvidene za leto 2024. Plavolasa Roberta je sicer poslanka Parlamenta EU že od leta 2013, novembra leta 2020 je bila izvoljena za prvo podpredsednico, po smrti predsednika Sassolija 11. januarja pa je bila začasna vršilka dolžnosti predsednika Parlamenta.

Maltežanka je za Simone Veil (1979–1982) in Nicole Fontaine (1999–2002) šele tretja ženska na čelu Evropskega parlamenta. »Dragi Evropejci, v naslednjih letih bodo ljudje po celi Evropi od naše institucije pričakovali vodstvo in usmeritev, medtem ko bodo nekateri še naprej preizkušali meje naših demokratičnih vrednot in evropskih načel. Boriti se moramo proti protievropski propagandi, ki je tako preprosta in se hitro širi.

Dezinformacije, ki so se med pandemijo še povečale, spodbujajo cinizem nacionalizem, avtoritarizem, protekcionizem in izolacionizem. Evropa je ravno nasprotje vsega tega. Tu se zavzemamo drug za drugega in zbližujemo naše ljudstva,« je v svojem prvem govoru dejala novopečena predsednica Metsola.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.