Naslovnica Magazin Ljubezenske prevare na spletu

Ljubezenske prevare na spletu

Avtor: Spletno Uredništvo

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT bo v sklopu programa ozaveščanja Varni na internetu 20. februarja pripravil zanimivo okroglo mizo. Naslov dogodka je ‘Ljubezenske prevare na spletu’ in že ta naslov pove marsikaj.

love 560783 960 720Spletna ljubezen se iz virtualne pravljice lahko zelo hitro spremeni v resnično nočno moro (foto: pixabay.com)

 

20. februarja bodo ob 18. uri v Kreativnem centru Poligon (Tobačna ul. 5) priznani strokovnjaki predstavili problematiko ‘ljubezenskih’ prevar na spletu. Pojasnili bodo, zakaj se na ljubezenske spletne prevare nekateri tako zlahka ujamejo, kakšne so značilnosti teh prevar, kdo so žrtve ter s kakšnimi finančnimi in čustvenimi posledicami se morajo žrtve soočiti. Strokovnjaki bodo svetovali, kako se prevaram izogniti in kako pomagati ljudem, ki so nasedli prevaram.

Gostje bodo: Tadej Hren – strokovnjak na področju omrežne in informacijske varnosti, dr. David Modic – predavatelj na Fakulteti za računalništvo in informatiko UL, raziskovalec spletnih prevar in računalniške varnosti v laboratoriju Univerze v Cambridgeu in dr. Veronika Podgoršek – doktorica znanosti iz področja družinske in zakonske terapije (UL) in specializantka iz Objekta relacijske teorije in prakse na Mednarodnem psihoterapevtskem inštitutu v Washingtonu D.C., ZDA.

Ko uporabniki brskajo po spletu, potrjujejo prijateljstva na družbenih omrežjih, so sami odgovorni, kaj klikajo. Včasih je že en sam klik dovolj, da nekdo zaide v resne težave. In to se lahko zgodi komurkoli, zato sta pomembna ozaveščanje javnosti in izmenjava informacij. Na spletu se čedalje pogosteje dogajajo različne prevare, ki žrtve močno čustveno prizadenejo in seveda tudi finančno oškodujejo.

“Vse se običajno začne na Facebooku, tudi druga družbena omrežja niso izjema. Kako? Dobro organizirana skupina kriminalcev na Facebooku ustvari profil šarmantnega privlačnega moškega, ki ga običajno predstavijo kot zdravnika na misiji, delavca na naftni ploščadi ali vojaka na trenutno aktualnem bojišču, s tragično življenjsko zgodbo. Skoraj pregovorno je ločen, ovdovel, osamljen ali ima majhnega otroka.

Za svoje žrtve iščejo osamljene gospe srednjih let, ki jim pošljejo prošnjo za prijateljstvo na družbenih omrežjih. Ko žrtev prošnjo za prijateljstvo potrdi, novi ‘prijatelj’ začne s komunikacijo. Pod pretvezo želje po iskrenem prijateljstvu in vzpostavitvi čim bolj intimnega odnosa z ‘izbranko’, ji razkrijejo svojo tragično življenjsko zgodbo, z njo delijo tudi fotografije. Vse zato, da jih bo žrtev razumela, se nanje navezala, zaljubila.

Po nekaj mesecih, ko je vez postane že relativno močna, pa se šarmantni gospod na svojo damo obrne s prošnjo za nakazilo denarja. Izgovori so lahko različni: enkrat potrebujejo denar za zdravljenje otroka, za potovanje domov ali da bi prišli na k njej na obisk. Lahko pa je zgodba obrnjena tudi drugače. Imajo veliko denarja, ki bi ga zaradi varnostnih razlogov ali groženj s bombardiranjem vojaškega oporišča želeli prenesti na varno, a najprej potrebujejo nekaj denarja od žrtve (gospe), da uredijo vso birokracijo ali kaj podobnega.  

Če žrtve ugodijo in denar pošljejo, se to seveda ne konča. Šarmatni gospod potrebuje vedno več in več denarja, hkrati pa z žrtvijo ves čas vzpostavlja še močnejšo čustveno vez, zaradi katere se jim gospe zelo težko uprejo. Tako nakazujejo denar dokler lahko, dokler ne porabijo vseh prihrankov, ki jih imajo. Ko denarja zmanjka, pa se tudi šarmantni prijazni gospod vdre v zemljo. Ostane ranjeno srce gospe, ki je zaupala, verjela, pomagala, za povrh vsega pa ostala še brez prihrankov in dejstvo, denar je izgubljen za vedno,” so priljubljeno vrsto prevare opisali na SI-Certu.

Seveda tudi moški niso imuni na ljubezenske prevare na spletu. Tako prek različnih portalov za spoznavanje pogosto navežejo stik s simpatičim mladim dekletom, ki se največkrat predstavi, da prihaja iz Rusije (Ukrajine, Filipinov, Italije, Tajske, Moldavije…). Po več mesečnem dopisovanju in izpovedovanju neskončne ljubezni, želi to dekle prej ali slej spoznati svojega dragega.  

“A ker je sama brez denarja, zaprosi svojo ljubezen da plača različne stroške: enkrat vizo, drugič letalsko karto, tretjič zdravstveno zavarovanje,…, stroškov ni ne konca, ne kraja, vse dokler princ ne preneha s plačevanjem, večna ljubezen pa v trenutku ugasne. Druga možnost, ki se za razliko od mladih Rusinj, veliko bolj pogosto dogaja, pa je izsiljevanje z intimnimi posnetki.

Izsiljevalci ustvarijo lažni profil mlade lepe privlačne seksipilne mladenke, ki prek družbenih omrežij, najpogosteje sta v rabi Facebook ali Badoo, stopi v stik z žrtvijo in z njo začne zapeljiv pogovor. S koketiranjem in zapeljevanjem hitro vzpostavi oseben odnos in skuša žrtev prepričati k deljenju intimnih fotografij oziroma posnetkov. Ko žrtev enkrat to stori, se takoj za tem začne izsiljevanje. Žrtvi pokažejo posnetek in zagrozijo, da bodo posnetek objavili, če žrtev ne plača odškodnine.

In če žrtev enkrat plača, se bo izsiljevanje nadaljevalo in stopnjevalo, pritiski bodo vedno močnejši, zneski pa vedno višji,” so o obliki izsiljevanja z intimnimi posnetki še dodali v vabilu na okroglo mizo. Prireditev je pomebna zaradi tega, ker razen ozaveščanja vsakodnevnih uporabnikov interneta, prave zaščite pred poskusi ljubezenskih spletnih prevar ni. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.