Naslovnica Svet & EU Lenarčič je zaključil dvodnevni obisk Etiopije

Lenarčič je zaključil dvodnevni obisk Etiopije

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je pravkar končuje obisk Etiopije. Marsikje v tej državi so življenjske razmere zaradi državljanske vojne še vedno neznosne, zaradi hude suše pa se je država znašla na robu katastrofe.
Lenarčič je zaključil dvodnevni obisk Etiopije

Nov ogromen jez na Nilu bi lahko rešil večino etiopskih internih težav (foto: FB Nile dam)

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je zaključil dvodnevni obisk Etiopije, na katerega se je odpravil zato, da bi se iz prve roke prepričal o humanitarnih razmerah na severu države in posledicah hude suše, ki je spet prizadela širše področje Afriškega roga in s tem tudi vzhoda Etiopije. Sicer je na severu države v regiji Tigray novembra leta 2002 izbruhnila brutalna državljanska vojna, ki je trajala do marca letos.

Tedaj je etiopska vlada po številnih mednarodnih pozivih razglasila premirje za nedoločen čas in sicer prav zato, da bi omogočila dostop humanitarni pomoči tudi na območja, ki jih nadzirajo uporniki. Od tedaj iz države ne poročajo o kakšnih večjih vojaških ofenzivah., premierje nekako le deluje. Pozornost javnosti pa se je sedaj preusmerila na vzhod Etiopije, kjer se po površini druga največja etiopska provinca Somali (leži ob meji s Somalijo) sooča s hudo sušo.

Lenarčič se je zato srečal z etiopskimi oblastmi, obiskal je obe najbolj problematični regiji, se tam pogovarjal s humanitarnimi delavci, z lokalnimi oblastmi in s prebivalstvom. Komisar je namreč že pred potovanjem v Adis Abebo poudaril, da brez omogočenega povsem varnega dostopa, ne samo do Tigraya, ampak tudi do drugih kriznih območij, mednarodna humanitarna skupnost prebivalstvu ne more zagotoviti pomoči.

Sicer je EU letos mobilizirala že več kot 58 milijonov evrov za humanitarne projekte po vsej Etiopiji. Prav med obiskom Lenarčiča pa je iz največje in najbolj obljudene regije države Oromia prišla novica o pokolu okrog 300 pripadnikov etnije Amhara, za katerega so eni okrivili enote na strani upornikov, drugi pa pro-vladne milice.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.