Naslovnica Slovenija Dan križevniškega soseda – originalen praznik v stari Ljubljani

Dan križevniškega soseda – originalen praznik v stari Ljubljani

Avtor: Spletno Uredništvo
Križevniška, ena najstarejših in najlepših ljubljanskih ulic, bo jutri ponovno gostila ‘Dan križevniškega soseda’. V organizaciji Mini teatra se bo zvrstila vrsta kulturnih dogodkov, letos pa bodo ob lutkovni predstavi in koncertih posebej počastili tudi arhitekta Jožeta Plečnika ter pesnika Karla Destovnika – Kajuha.
Dan križevniškega soseda - originalen praznik v stari Ljubljani

Človek kar ne bi verjel, da se ta ulice nahaja sredi Ljubljane (foto: Ilj Pušnik/Mini Terater)

Organizatorji ‘Dneva križevniškega soseda’ iz Mini teatra so na ljubljanski Križevniški ulici pred kratkim namestili posebne klopi, ki bodo na izviren način pospremile celotno dogajanje. Letos se namreč praznujeta 100-letnica rojstva pesnika Karla Destovnika – Kajuha in 150-letnica rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, zato letošnje križevniške klopi krasijo verzi znanega slovenskega poeta ter besede še bolj slavnega slovenskega arhitekta.

V pestri paleti dogodkov, ki se bodo jutri zvrstili med ‘Dnevom križevniškega soseda’, bodo sodelovali vsi sosedje, ki se na tej ulici poslovno ukvarjajo z različnimi kulturnimi, storitvenimi in gostinskimi dejavnostmi. Ob 17.30 bo najprej na vrsti ozelenitev ulice s cvetlicami, okrasnimi lonci ali kar drevesi, pri čemer bodo sprejemali par vse prostovoljne prispevke v obliki okrasnih rastlih.

Ob 18. uri bo Mini teater na Križevniški ulici pričel z lutkovno predstavo ‘Korenčkov palček’. Zgodba Svetlane Makarovič, v kateri je veliko izjemnih režijskih, likovnih in igralskih rešitev, pripoveduje o Korenčkovem palčku in njegovi prijateljici Sapramiški, ki pa se skregata in… Ob 19. uri bo sledil koncertni nastop Pickpocket Kvinteta, ki izvaja glasbo zgodnjih 20. let 20. stoletja, swing, dixielenad, jazzovske evergreene in modernejše pesmi.

Ob 21. uri bo na vrsti še drugi koncert in sicer skupine Anbot. Anbot je kar 10-članska glasbena skupina, ki jo vodi skladatelj Aldo Kumar. V repertoarju skupine Anbot (ki v istrskem dialektu pomeni nekoč, oziroma enkrat)so pesmi balkanskih narodov, židovska tradicionalna glasba, slavne filmske teme, irske in francoske ljudske motive, stari latino hiti in še marsikaj drugega. Zabava na Križevniški ulici bo predvidoma trajala vse do 23. ure.

 

 

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.