Naslovnica Magazin Lažni ponudniki ugodnih kreditov in vdori v službene računalnike  

Lažni ponudniki ugodnih kreditov in vdori v službene računalnike  

Avtor: Spletno Uredništvo
S projekta Varni na internetu so se pravkar spet oglasili, da bi slovensko javnost opozorili pred dvema aktualnima oblikama poskusov spletnih prevar. Tokrat gre za lažne ponudnike izjemno ugodnih kreditov in za vdore v službene računalnike.
Spletnim kriminalnim poskusom lahko sami precej olajšamo ali pa otežimo realizacijo (foto: pxfuel.com)

S SI-CERT-a (Slovenian Computer Emergency Response Team), nacionalnega odzivnega center za kibernetsko varnost, ki skrbi za projekt Varni na internetu, so danes opozorili na dve spletni nevarnosti. Po koncu počitnic in klasičnih poletnih poskusov spletnih prevar je s povratkom v službe napočil čas za drugačne trike. Ključni varnostni napotki za zaposlene in pravzaprav kar za vse uporabnike spleta so enostavni – ne odpirajte poštnih priponk in ne klikajte na povezave, za katere niste povsem prepričani, kdo vam jih je poslal.

»Sumljivo je, če e-mail zahteva, da nujno odprete priponko, ker pošiljatelj pričakuje takojšen odgovor. Hkrati pa niste točno prepričani, zakaj ste prejeli ta e-mail, tudi če je vezan na vaše področje dela. Enako velja za povezave v sporočilih, če niste prepričani, ne klikajte! Tudi tako aktivirate virus, ali pa vam ukradejo geslo, ko e-mail vsebuje povezavo za prenos nekega dokumenta. Sumljivo je vse, kar odstopa od predhodne komunikacije, npr. naenkrat sogovornik napiše stavek ali dva v polomljeni slovenščini,« opozarjajo s SI-CERTA-a.

Podobno velja tudi za vsako spremembo v načinu plačevanja računov s strani poslovnih partnerjev (npr. drug bančni račun, neobičajno urgentno plačilo ipd.), virus pa se lahko skriva tudi v sporočilih, ki vsebujejo starejšo komunikacijo (npr., kot da vam nekdo odgovarja na vaše staro sporočilo). S SI-CERTA-a pa so tokrat opozorili še na lažne ponudnike izjemno ugodnih kreditov. Če nujno potrebujete denar in na spletu najdete kreditno ponudbo, ki na prvi pogled predobra, da bi bila resnična, potem skoraj zagotovo ni resnična.

»Vedno bodi previden, ko ti nekdo na spletu (Facebook, Instagram, email), obljublja denar! Goljufi brez kakršnihkoli dokazil dajejo velike obljube, pošljejo pa nič! Ves čas dopisovanja od tebe želijo poplačilo raznih stroškov, po plačilu katerih naj bi prejeli kredit. Kako torej prepoznati lažni spletni kredit? Bodi pozoren na: super pogoje, nizko obrestno mero, takojšnje izplačilo, dolgo odplačilno dobo – vse brez dokazil (oziroma potrdil),« so pojasnili s SI-CERTA.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.