Naslovnica Slovenija Lani v Sloveniji prek pol milijona klicev v sili

Lani v Sloveniji prek pol milijona klicev v sili

Avtor: Spletno Uredništvo
Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Rdeči križ Slovenije sta spomnila, da je 11. februar oziroma 11. 2. posvečen telefonski številki za klic v sili 112. Lani smo v Sloveniji opravili preko pol milijona klicev na to številko, ko je bila potrebna pomoč zdravnikov, gasilcev, policije ali reševalcev.
Helikopter Slovenske vojske med posredovanjem v gorah (foto: Borut Podgoršek, MORS)

11. februar oziroma 11. 2. je mednarodni dan, ki je posvečen telefonski številki za klic v sili 112. Na to preprosto telefonsko številko lahko danes, če potrebujemo pomoč, brezplačno pokličemo v vseh državah članicah EU in tudi po nekaterih ostalih evropskih državah. Prav tako sprejemajo tudi SMS-je in besedilne klice preko sistema WAP 112, pri čemer je za gluhe in naglušne osebe komuniciranje še dodatno olajšano.

Klici v sili so sicer možni tudi na področjih s slabšo jakostjo telefonskega signala. To je v Sloveniji še posebej pomembno, saj ljudje velikokrat potrebujejo pomoč v goratem svetu, v gozdovih in v odročnih krajih. Skoraj šokanten pa je podatek, da so lani na številko 112  prejeli kar 514.653 klicev. To je v povprečju prek 1.400 klicev na dan, ali pa podobno, kot če bi četrtina vseh prebivalcev Slovenije lani enkrat potrebovala nujno pomoč.

Z Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje so zato posebej poudarili, da se na klice v sili odzivajo v Centru za obveščanje RS (CORS) in v trinajstih Regijski centrih za obveščanje (ReCO), to pa počnejo 365 dni v letu vseh 24 ur dan. Tako je prebivalcem državljanom RS zagotovljena nujna medicinska pomoč, hitro posredovanje gasilcev, ter primerni odzivi različnih reševalnih služb ob najrazličnejših vrstah nesreč.

»Letos mineva 22 let, odkar je leta 1991 ministrski svet Evropske zveze odločil, da bo enotna evropska številka za klic v sili 112, in pozval države članice, da jo uvedejo poleg nacionalnih številk za klic v sili. Slovenija je številko 112 uvedla za Švedsko, kot druga država v Evropi že leta 1997,« pa so ob tej priložnosti spomnili z Rdečega križa Slovenije.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.