Naslovnica Kronika Grozil je z umorom politikov, a ne za dolgo

Grozil je z umorom politikov, a ne za dolgo

Avtor: Spletno Uredništvo

Kot je lepo pokazal nedavni vdor v ameriški parlament, so nekateri ljudje tako neumni, da svoja kriminalna dejanja ali namere javno kar lepo sami javno objavljajo prek družbenih omrežij. Tako je njujorška policija aretirala Rickeya Johnsona, ker je na Instagramu in v zasebnih sporočilih grozil, da bo ubil več politikov in pa tudi novinarjev. Grozi mu kar 15 let zapora.

Grozil je z umorom politikov, a ne za dolgo

Prizor ob nasilnem vdoru v ameriški kongres (foto: Tyler Merbler/flickr.com/en.wikipedia.org)

Javne objave v medijih in tudi v elektronskih družbenih omrežjih so podvržene posebni zakonodaji, ki določa, kaj se sme in kaj se ne sme nekaznovano objaviti. Prvič se je ta zakonodaja začela na mednarodni ravni zaostrovati ob primeru škandala Facebook–Cambridge Analytica leta 2016 (že tedaj je bila med prejemniki spornih storitev omenjena predsedniška kampanja Donalda Trumpa).

Po nedavnem porazu Donalda Trumpa na volitvah in vdoru v ameriški parlament se sedaj dogaja drugi val sprememb, oziroma so ameriški organi oblasti postali precej bolj občutljivi na primere sovražnega govora, raznih diskriminacij in še posebej groženj z nasiljem. Večina drhali, ki je vdrla v poslopje kongresa ZDA je sicer hitro končala za zapahi, ker so bili ljudje tako neumni, da so sami objavljali svoje nezakonite aktivnosti na družbenih omrežjih.

Policiji ni bilo potrebno izgubljati časa s preiskavami, ker je vse potrebno dobila kar prek objav v omrežjih.  Podobno se je ta teden zgodilo nekemu Rickeyu Johnsonu iz New Yorka. »Johnson naj bi na Instagramu objavil javne videoposnetke, v katerih je grozil, da bo ubil ameriškega senatorja, člana predstavniškega doma ZDA, druge sedanje in nekdanje izvoljene funkcionarje ter novinarje z več televizijskih postaj.

Med številnimi velikimi svoboščinami, ki jih uživajo Američani, je pravica do političnega diskurza, nesoglasja pa so naravna in zdrava; ko pa se v napovedi metastazira v grožnje škode ali celo smrti, bo organ pregona hitro ukrepal, da bi odgovorno osebo pripeljal pred sodišče,« so zapisali v izjavo za javnost državne tožilke Audrey Strauss. 47-letni Johnson sedaj tvega do 15 let zapora. Da v ZDA s tem trenutno res ni heca, pa potrjuje podatek, da je ta primer obravnavala enota urada za terorizem.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.