Naslovnica Svet & EU Kršitve človekovih pravic v Teksasu, Mnjamarju in Ruandi

Kršitve človekovih pravic v Teksasu, Mnjamarju in Ruandi

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament se je danes izrekel o kršitvah človekovih pravic v Mnjamarju, Ruandi in pa tudi v Združenih državah Amerike, natančneje v Teksasu.
Resničnega heroja, po katerem so posneli film Hotel Ruanda, so obsodili na 25 let zapora (foto: FB Negras no Altar)

Evropski parlament je danes odločno obsodil nasilne odzive burmanske vojske (Tatmadaw) na proteste v državi in tudi številne kršitve človekovih pravic, ki jih po zadnjem državnem udaru 1. februarja letos vojska nekdanje Burme niza iz dneva v dan. »Prav tako posebej obsojajo ciljanje na etnične in verske manjšine v državi s pogostimi napadi na cerkve, mošeje, šole in zdravstvene ustanove ter aretacijo verskih voditeljev.

Poleg tega so poslanci zgroženi nad napadi, nadlegovanjem, pridržanjem in mučenjem zdravstvenih delavcev v Mjanmaru in izražajo bojazen, kako je humanitarno krizo poslabšal tretji val COVID-19 v državi,« pravijo parlamentarci. Evro-poslanci so z resolucijo pozvali tudi k takojšnji izpustitvi predsednika države Win Myinta ter Nobelovke Aung San Suu Kyi ter od EU zahtevali nove sankcije za tiste, ki so odgovorni za ta državni udar.

Glede Ruande so poslanci Parlamenta EU ostro obsodili nezakonito aretacijo, pridržanje in obsodbo zagovornika človekovih pravic Paula Rusesabagine. Rusesabagina je sicer v ZDA živeči belgijski državljan, katerega neverjetna zgodba je bila opisana v znanem filmu ‘Hotel Ruanda’ iz leta 2004 (nominiran za 3 Oskarje). Ker naj bi Paul sodeloval z opozicijo, ga je ruandsko sodišče obtožilo terorizma in ga 29. septembra letos obsodilo na 25 let zapora.

Nazadnje pa se je Evropski parlament glede kršitev temeljnih človekovih pravic posvetil še Združenim državam Amerike oziroma največji ameriški zvezni državi – Teksasu. Zahtevali so, da mora vlada ameriške zvezne države Teksas takoj preklicati ‘zakon Senata 8’, ki je dejansko ponovno prepovedal splave, ter vsem zagotoviti varen in prost dostop do storitev splava. Ta nazadnjaški zakon namreč krši človekove pravice vseh žensk.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.