Naslovnica Gospodarstvo Nov slovenski sistem za superkritično ekstrakcijo

Nov slovenski sistem za superkritično ekstrakcijo

Avtor: Spletno Uredništvo
S področja gospodarstva prihaja novica tem, kako se je ljubljanska družba PharmaHemp namesto za kanadski raje odločila za slovenski sistem za superkritično ekstrakcijo konoplje, ki so ga razvili v podjetju SK Škrlj iz Batuj.
Sistem za superkritično ekstrakcijo podjetja SK Škrlj iz Batuj (foto: Agencija GIG)

Ker sta uradni medicinski in farmacevtski stroki potrdili, da imajo tudi ekstrakti iz industrijske konoplje zdravilne učinke, je globalno povpraševanje po tovrstnih izdelkih močno naraslo. Zato so se v slovenski družbi PharmaHemp odločili za  večjo investicijo v sistem superkritične ekstrakcijo konoplje, ki iz rastlin industrijske konoplje najbolj učinkovito pridobiva izvlečke za prehrambno, kozmetično in farmacevtsko industrijo.

Družba PharmaHepm je želela najprej nakupiti nov sistem iz Kanade, a je tudi slovensko podjetje SK Škrlj že razvijalo prav takšen ekstrakcijski sistem in družba s sedežem v Ljubljani se je raje naslonila na podjetje iz bližnje Vipavske doline. Po letu dogovarjanj in usklajevanj je posebej prilagojen sistem iz Batuj tudi dokončno pripotoval v obrat družbe PharmaHemp v slovenski prestolnici.

PharmaHemp, ki sodi med vodilna podjetja na svetu glede področju raziskav, razvoja, predelave in laboratorijskega preizkušanja surovin ter izdelkov iz industrijske konoplje, je tako postalo bogatejše za trenutno globalno najučinkovitejši sistem, ki iz rastlin pridobiva ekstrakte za prehrambno, kozmetično ter farmacevtsko industrijo. Sodoben Škrljev sistem pa zaznava tudi nevarnosti in je povsem avtomatiziran, kar preprečuje napake zaradi človeškega faktorja.

Superkritična ekstrakcija s CO2 je sicer postopek pridobivanja ekstraktov s pomočjo plinov, ki se nahajajo v super-kritičnih pogojih. Plini v super-kritičnih pogojih imajo vse fizikalne lastnosti plinov, a so nestisljivi in imajo enako moč raztapljanja kot tekočine. Superkritična CO2 ekstrakcija pa se ne uporablja le za ekstrakcijo kanabinoidov, ampak tudi za proizvodnjo eteričnih olj ter vsakodnevnih visokokakovostnih izdelkov.

Škrljev sistem je zasnovan tako, da lahko deluje 24 ur na dan, sedem dni v tednu, čistost končnega produkta pa je le eden izmed najbolj pomembnih dejavnikov, zaradi katerih se podjetje odloča za pridobivanje ekstraktov s superkritično CO2 ekstrakcijo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.