Naslovnica Slovenija Osnutek Operativnega programa varstva pred hrupom

Osnutek Operativnega programa varstva pred hrupom

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je pravkar dalo v javno obravnavo osnutek novega Operativnega programa varstva pred hrupom. Gre za kakovost življenja ljudi, ki živijo na območjih, katera so najbolj obremenjena s hrupom zaradi železniških prog in cest.
Hrup je marsikje po Sloveniji še vedno preveč moteč (foto: commons.wikimedia.org)

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je objavilo, da je dalo v javno obravnavo osnutek novega Operativnega programa varstva pred hrupom ter da bo do 8. novembra sprejemalo pripombe in predloge glede tega osnutka prek posebnega e-obrazca, ki se nahaja na spletnem mestu ministrstva. MOP program varstva pred hrupom pripravlja v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo, Ministrstvom za zdravje ter mestnima občinama Ljubljana in Maribor.

Cilj Operativnega programa varstva pred hrupom je ta, da se izboljša kakovost življenja ljudi, ki živijo na območjih v bližini s prometom najbolj obremenjenih železniških prog in cest. »Glavna cilja varstva pred hrupom sta zmanjšati število prebivalcev, ki so v obdobju celega dne obremenjeni s hrupom nad vrednostjo 55 dB(A) ter število prebivalcev, ki so v obdobju noči obremenjeni s hrupom nad vrednostjo 40 dB(A).

Škodljivi učinki dolgotrajne izpostavljenosti hrupu kažejo v motnjah spanja, povečanem tveganju bolezni srca in ožilja, povečani vznemirjenosti, zmanjšani uspešnosti pri delu in učenju ter negativnemu vplivu na mentalno zdravje,« so med drugim sporočili z MOP. Izdelava slovenskega Operativnega programa varstva proti hrupu je sicer naloga, ki izhaja iz Evropske direktive o okoljskem hrupu.

Program vključuje cestno omrežje upravljavcev DARS in DRSI (letni pretok vozil je več kot tri milijone vozil), železniško omrežje v upravljanju DRSI (več kot 30.000 prevozov vlakov na leto), ter lokalne ceste v upravljanju mestnih občin Ljubljana in Maribor, na katerih je prevoz vozil več kot milijon vozil na leto. Sicer pa so najbrž pozabili na Luko Koper, kjer pretovarjanje kontejnerjev, promet vlakovnih kompozicij in ladijski motorji povzročajo hrup vsako noč.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.