Naslovnica Trendi Križanke bodo pokale

Križanke bodo pokale

Avtor: Spletno Uredništvo

Konec maja bodo v romantičnem vzdušju ljubljanskih Križank svojih pet desetletij na odrih najprej praznovali New Swing Quartet in dan kasneje posebej tudi Oto Pestner s prijatelji. Po razprodanem koncertu v Unionski dvorani tudi za oba koncertna dogodka v Križankah vlada izjemno zanimanje.

NSQNew sving quartet so že 50 let garancija za kakovostno glazbeno-vokalno izvedbo (foto:GIG / Gorazd Karer)

 

Ikone spiritual in gospel glasbe New swing Quartet (NSQ) letos praznujejo zlatih 50 let, na odru Križank pa jih bodo 29. maja spremljali Big band Orkestra Slovenske vojske in zasedba The Mood Swingers, ki so že nastopili tudi kot posebni gosti presenečenja v Unionski dvorani. NSQ so na svoji glasbeni poti sledili tradiciji črnskega in belskega gospela ter spirituala, oplemenitenega z elementi jazza, in s svojo interpretacijo dosegli svetovni sloves. Nastopili bodo v postavi, ki deluje vse od leta 1988 – Dare Hering, Oto Pestner, Tomaž Kozlevčar in Marijan Petan.

NSQ so v 50 letih osvojili vse, kar se je dalo osvojiti. Vse se je začelo leta 1968 v Šentjurju pri Celju, ko so fantje naleteli na ploščo Golden Gate Quarteta, po vzoru katerega so oblikovali svoj kvartet in že kmalu po svojem začetku osvojili slovensko občinstvo z duhovnimi pesmimi ameriškega juga. Z legendarnim Golden Gate Quartetom so kasneje tudi večkrat koncertirali.

Odpeli so na tisoče koncertov, gostovali so po evropskih in azijskih državah, v prestižnih koncertnih dvoranah in katedralah ter na sprejemih pri največjih državnikih, malodane po vsem svetu. Nastopali so po vsej nekdanji Jugoslaviji, Evropi, ZDA in Aziji. Kot prvi izvajalec so ameriško duhovno glasbo v angleškem jeziku izvajali na več gostovanjih po Sovjetski zvezi.

Gostovanja v cerkvah in dvoranah ameriškega juga pa so jih oplemenitila in zaznamovala, saj so prav v črnskih cerkvah utemeljili svoj “southern jazz gospel” stil izvajanja “solid gospel-a” v sodelovanjih z lokalnimi temnopoltimi glasbeniki. S svojo izvedbo so prepričali tudi najtežje občinstvo v južnih ameriških državah, domovini gospela, kjer so jih s toplim aplavzom sprejeli za svoje. Gostovanje na eni izmed ameriških televizij si je ogledalo kar neverjetnih 60 milijonov ljudi, so izbrskali na agenciji GIG, ki pripravlja oba dogodka. 

Dan kasneje, 30. maja, bo praznoval tudi Oto Pestner in sicer bo s prijatelji proslavil 50 let kariere, vse ob spremljavi Big band Orkestra Slovenske vojske. Legenda slovenske zabavne glasbe Oto Pestner je svoje prve posnetke naredil že pri dvanajstih letih, s petnajstimi leti je s pesmijo Trideset let zmagal na Slovenski popevki, do danes pa je posnel že več kot 40 solističnih albumov.

V svoji izjemni karieri je zelo uspešno nastopil na številnih festivalih, kjer so bile njegove pesmi velikokrat nagrajene z najvišjimi festivalskimi priznanji. Redno je sodeloval in pobiral nagrade na Slovenski popevki (Mati, bodiva prijatelja, Tvoje solze, Vrača se pomlad), festivalu Opatija (Šepet poletnih trav), pa tudi na Veseli jeseni kot član New Swing Quarteta in Melodijah morja in sonca.

Oto se lahko pohvali tudi z obsežnim repertoarjem v številnih glasbenih žanrih od slovenske popevke do gospelov in spiritualov, jazza, soula, countrya ter interpretacij uspešnic Elvisa Presleya. Ob 50-letnici pevske kariere je za njim prav zares zavidljiva in bogata profesionalna pot, zato za oba koncerta vlada izjemno zaimanje. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.