Naslovnica Slovenija Krepitev kapacitet za odkrivanje terorističnih groženj

Krepitev kapacitet za odkrivanje terorističnih groženj

Avtor: Spletno Uredništvo
Na seji vladnega odbora je bil sprejet nov program ‘Okrepitev kapacitet na področju terorističnih groženj’. Za posebna tehnična sredstva, novo vozilo in izobraževanje policistov bo v naslednjih 5 letih namenjenih  dober milijon evrov .
Krepitev kapacitet za odkrivanje terorističnih groženj

Nov program bo namenjen predvsem posebni policijski enoti (foto: policija.si)

Na včerajšnji seji vladnega Odbora za državno ureditev in javne zadeve je bil potrjen sprejem sklepa, da se v veljavni ‘Načrt razvojnih programov 2023–2026’ uvrsti dodaten projekt, katerega poimenovanje pove vse. Program se namreč imenuje ‘Okrepitev kapacitet na področju terorističnih groženj’. Nov projekt se bo izvajal 5 let, njegova skupna vrednost pa bo predvidoma znašala 1.080.996,77 evra.

Za zagon tega projekta so se odločili, ker organiziran kriminal in terorizem postajata vse bolj kompleksna, akterji s teh področij pa imajo vse več znanja in tehničnih zmogljivosti za proizvodnjo prepovedanih snovi. Ker se lahko v proizvodnji znajdejo tudi sredstva za množično uničevanje, je odzivna zmogljivost držav EU in seveda v tem primeru Slovenije zelo pomembna.

»Nezakonito delovanje s kemičnimi in biološkimi sredstvi ter radioaktivnimi snovmi predstavlja nov izziv za slovensko policijo. Za hitro odzivanje je nujno medresorsko sodelovanje, ustrezna ozaveščenost policistov in ostalih prvih posredovalcev na lokalni ravni. Zato je predvidena okrepitev kapacitet s specifično opremo in izboljšanje usposobljenosti specialne enote policije na področju terorističnih groženj,« so pojasnili z Vlade RS.

Dodali so še nekaj podrobnosti in sicer, da se s tem želi zagotoviti ustrezno opremljenost specialne enote policije za  ukrepanje v primerih terorističnih groženj. Investicija bo namenjena za posebna tehnična sredstva, novo vozilo in tudi za izobraževanje policistov.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.