Naslovnica Slovenija Konec tedna že deseti Praznik vina in česna

Konec tedna že deseti Praznik vina in česna

Avtor: Spletno Uredništvo
Po sproščanju omejitev javnega življenja so se začele vrstiti tudi številne prireditve, ki so bile pred izbruhom pandemije že tradicionalne. Tako bo ta konec tedna v zaledju Slovenske Istre na sporedu Praznik vina in česna. Že deseto leto bo pestro dogajanje gostila Nova vas nad Dragonjo.
Konec tedna že deseti Praznik vina in česna

Prizor z ene od številnih stojnic s česnom (foto: Ivan Pisar Vanc/TZP)

V soboto 10. julija in v nedeljo 11. julija bo v Novi vasi nad Dragonjo na vrsti jubilejni, deseti Praznik vina in česna. Vrsto prireditev ob praznovanju pripravlja lokalna Krajevna skupnost Nova vas v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož (TZP), vaščani pa bodo letos še posebej zadovoljni, ko bodo odprli svoje domačije, prikazali stare običaje in obrti, ponudili svoje vino, avtohtoni česen in številne druge domače proizvode.

»Avtohtoni istrski česen ima v novovaški zgodovini prav posebno mesto, saj legenda pravi, da so domačini s prodajo česna uspeli zgraditi cerkveni zvonik in druge vaške znamenitosti, zaradi katerih je stara istrska vasica v piranskem zaledju tako očarljiva. Ponašajo pa se tudi z odličnimi vini, med katerimi kraljujeta malvazija in refošk,« pojasnjujejo organizatorji dvodnevne fešte, ki se bo pričela v soboto ob 14. uri s pohodom ‘Od puča do puča’.

Gre za lažjo krožno pot v senci dreves, medtem kose bo dogajanje v vasi začelo ob 16 uri z istrsko tržnico lokalnih dobrot. Ob 17. uri bodo opravili brezplačen voden ogled vasi, uro kasneje pa bosta sledili delavnica izdelave naravnih dišav in repelentov na kmetiji Štradjot ter predavanje in delavnica Marize Prodan o istrskem česnu in njegovi rabi v kulinariki. Glasbeni del, ki bo prav tako močno avtohtono obarvan, bo ob 19. uri pričel nastop Pihalnega orkestra Piran.

Nato bo ob 20.30 bo ‘na korti od Juštine’ nastopil Rudi Bučar Trio, ob 22.00 pa bo pred kulturnim domom nastopila še skupina Nočni skok. V nedeljo bo tržnica lokalnih dobrot trajala vse dan, ob 18. uri bo spet na vrsti delavnica naravnih dišav na kmetiji Štradjot, medtem ko bo Masterchef Darko Klemen pred obiskovalci pripravljal jedi iz česna. Ob 18.30 se bodo najmlajši lahko udeležili otroškega in mladinskega teka.

Nedeljski večer bo v znamenju orkestra Mužika Sv. Lazar iz Boršta ter nastopa Dua Goran in Valter. Poleg tega bodo oba dneva na ogled etnološka zbirka ‘Kapelučina hiša’, cerkev Marije Rožnovenske in zvonik sv. Jožefa, društvo Anbot pa bodo prikazali stare obrti in razstavili fotografije Male štorije naše dediščine, predstavljali pa se bosta tudi likovno društvo Le Altane in solinarska družina La famea dei salineri iz Pirana.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.