Naslovnica Svet & EU Konec počitnic tudi za parlamentarce EU

Konec počitnic tudi za parlamentarce EU

Avtor: Spletno Uredništvo

V pondeljek so se po daljšem poletnem premoru začele prve aktivnosti Evropskega parlamenta. Obeta se namreč vroča politična jesen, katere začetek bo najbrž zaznamovala že tradicionalna uvodna razprava o stanju Evropske unije. Slednja se bo v parlamentu začela v sredo, 12. septembra, na njej pa bodo preverjali, kaj je EU dosegla do zdaj in kaj vse mora še storiti. 

junkers 3Lanski govor predsednika oz. ‘politkomisarja’ Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja o stanju EU (foto: europarl.europa.eu)

 

Razprava o stanju Evropske unije v Parlamentu EU poteka vsako leto. Ob povratku s poletnih počitnic v parlamentarne klopi poslanci s predsednikom Evropske komisije najprej preverijo, kako je EU izpolnjevala svoje cilje in kakšni so načrti za prihodnost. Letošnja razprava bo še posebej pomembna, saj bo zadnja pred evropskimi volitvami, ki bodo v državah članicah potekale med 23. in 26. majem prihodnjega leta.

Razprava o stanju Unije se bo letos začela 12. septembra in sicer z govorom predsednika Komisije Jean-Clauda Junckerja. V njem bo poslancem predstavil dosežke Komisije v preteklem letu in jim predstavil načrt dela za prihodnje obdobje. Sledila bo razprava s poslanci, kateri bodo ob tem izpostavili prednostne naloge, ki se bi jim morala po njihovem mnenju posvetiti Unija. 

Ža dan pred tem (11. septembra) bo predsednik Parlamenta Antonio Tajani prek spletne storitve Facebook Live odgovarjal na vprašanja evropskih državljanov v zvezi s stanjem v uniji. Na Facebooku bo sicer potekal tudi neposredni prenos parlamentarne razprave 12. septembra. Odzive in mnenja poslancev glede razprave in stanja EU bo na voljo na EP Newshub, razpravo pa bo moč spremljati tudi prek Twitterja.

Razprava o stanju unije v Evropskem parlamentu poteka vsako leto v septembru. Gre za enega izmed mehanizmov demokratične odgovornosti. Evropski parlament je sicer edina neposredno voljena ustanova EU. Šele leta 2014 so lahko evropski volivci prvič delno soodločali tudi o tem, koga bi želeli videt na mestu predsednika Evropske komisije. Vse politične skupine v Parlamentu so namreč pred evropskimi volitvami predlagale svoje kandidate.

Naslednje volitve v Evropski parlament bodo potekale med 23. in 26. majem 2019. Evropski parlament bo kmalu po ustanovni seji začel tudi postopek potrjevanja nove Evropske komisije, vključno z izvolitvijo njenega predsednika. Po teh spomladanskih volitvah bo imenovana nova sestava Komisije. Pri tem je treba biti pozoren na besedo ‘imenovana’.

Volivci namreč ne odločajo neposredno o novih obrazih v Evropski komisiji, ampak so člani Komisije imenovani, oziroma postavljeni. Kritiki EU pogosto pozarjajo, da to ni najbolj demokratična rešitev. Volja Evropejcev namreč na ta način ne pride povsem do izraza.   

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.