Naslovnica Magazin Komisija EU preverja, ali TikTok krši nove predpise

Komisija EU preverja, ali TikTok krši nove predpise

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je pravkar sprožila uradne postopke preverjanja, ali podjetje TikTok krši evropski Akt o digitalnih storitvah. Po spremembi zakonodaje v EU je bila lani ta kitajska družba uvrščena med ‘Zelo velike spletne platforme’ (VLOP), zato bi morala že več mesecev izpolnjevati vrsto dodatnih obveznosti.
Komisija EU preverja, ali TikTok krši nove predpise

Vsako podjetje, ki je bilo ustanovljeno na Kajmanskih otokih, je v EU sumljivo (foto: FB Cayman Islands Government)

Z Evropske komisije so sporočili, da so pravkar pričeli z uradnim preverjanjem delovanja znane spletne družbe TikTok. Pristojni strokovnjaki bodo ugotavljali, ali je družba Tik Tok kršila predpise na področjih zaščite mladoletnikov, preglednosti oglaševanja, dostopa do podatkov za raziskovalce ter obvladovanja tveganja glede škodljivih vsebin in zasnov, ki bi lahko povzročale zasvojenost.

Za začetek uradnega postopka za ugotavljanje kršitev v skladu z evropskim Aktom o digitalnih storitvah se je Komisija EU odločila na podlagi predhodne preiskave. Ta uvodna preiskava je bila opravljena lani, vključevala pa je analizo poročila o oceni tveganja, ki ga je septembra 2023 Evropski komisiji poslala družba TikTok, in odgovore družbe na uradne zahteve Komisije EU po določenih informacijah.

Družba Tik Tok LTD. je kitajsko podjetje za internetno tehnologijo, ki je bilo registrirano na Kajmanskih otokih, sedež pa ima v Pekingu (oz. Bejingu). Ker je bilo lansko pomlad na podlagi Akta EU o digitalnih storitvah imenovano za zelo veliko spletno platformo (VLOP), saj naj bi imelo 135,9 milijona mesečno aktivnih uporabnikov v EU, bi moralo zato v naslednjih 4 mesecih začeti izpolnjevati vrsto zahtevanih obveznosti.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.