Naslovnica Svet & EU Komisija EU preiskuje načrte madžarskega MOL-a glede OMV Slovenija

Komisija EU preiskuje načrte madžarskega MOL-a glede OMV Slovenija

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko se v Sloveniji še niso polegle polemike o dvigu cen goriv in pomanjkanju na bencinskih črpalkah, je Evropska komisija sprožila poglobljeno preiskavo o predlaganem prevzemu OMV Slovenija s strani madžarskega MOL-a.
Komisija EU preiskuje načrte madžarskega MOL-a glede OMV Slovenija

Slovenski maloprodajni trg goriv je omejen le na nekaj podjetij, Texaca pa ni med ponudniki (foto: roadarch.com)

Medtem ko se v Sloveniji še vedno niso polegle polemike o krivcih in vzrokih za velik dvig cen goriv in pomanjkanju goriv na bencinskih črpalkah, do katerega je seveda prišlo tik pred podražitvijo, je Evropska komisija pravkar začela poglobljeno preiskavo glede predlaganega prevzema OMV Slovenija s strani madžarske naftne družbe MOL. Gre za postopke, ki so predvideni v uredbi EU o združitvah.

Evropska komisija je zaskrbljena, da bi ta prevzem še dodatno zmanjšal konkurenco pri maloprodaji motornih goriv (bencin in dizel) na območju Slovenije. Pri tem bodo upoštevali, da je na slovenski trg maloprodajne oskrbe z motornimi gorivi že tako zelo težko vstopiti, prav zato se v bližnji prihodnosti ne napoveduje širitev konkurence. Poleg tega so nekateri v Sloveniji prepričani, da ima MOL-va namera bolj politično kot pa poslovno ozadje.

»Da bi zagotovili, da cene goriva na črpalki ne bodo umetno napihnjene zaradi pomanjkanja konkurence, moramo pozorno spremljati konsolidacijo. OMV Slovenija in MOL sta dva vodilna dobavitelja goriva v Sloveniji, ki tekmujeta med seboj na številnih lokalnih območjih. Previdno moramo oceniti, ali bi spremembe v konkurenčnem okolju, ki jih je povzročila predlagana pridobitev, vplivale na cene ali kakovost storitev,« je dejala Margrethe Vestager, odgovorna za politiko konkurence pri Komisiji EU.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.