Naslovnica Trendi Južnoafriški BLK JKS prvič v Sloveniji

Južnoafriški BLK JKS prvič v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo
Prihodnji torek 5. julija v Letni vrt Gala hale prihaja južnoafriška skupina BLK JKS. Gre za kakovosten in globalno dobro znan multižanrski postrockovski bend, ki ga je na primer na otvoritveni ceremoniji svetovnega nogometnega prvenstva v Južni Afriki leta 2010 v živo gledalo dve milijardi ljudi.
Južnoafriški BLK JKS prvič v Sloveniji

Legendarno rocker Dave Grohl je prvi album BLK JKS After Robots razglasil za album leta (foto: Društvo Kapa)

Kdor je v življenju kdaj poslušal Lynyrd Skynyrd, ta bo najbrž takoj uganil, kako se pravilno prebere ime skupine ‘BLK JKS’. Južnoafriški bend se je ob ustanovitvi poimenoval Blackjacks, le da so ime zapisali na malce drugačen način. Globalno znana skupna prihaja v Letni vrt Gala hale prihodnji torek, 5. julija v večernih urah. Organizatorji koncerta iz Društva Kapa so skupino napovedali kot južnoafriško čezžanrsko mešanico preteklosti in prihodnosti.

» Bend, ki se je zbral leta 2000, v svojem nadkulturnem zvočnem kotlu meša številne zvrsti, od rocka, funka in punka prek elektronike (kwaito, južnoafriška različica housea) do duba, psihadelije, jazza, ambienta… O odmevnosti zasedbe zadosti pove podatek, da so jo leta 2010 izbrali za nastop owetu na otvoritveni ceremoniji svetovnega nogometnega prvenstva, ki jo je videlo 2 milijardi ljudi, pesem ‘Zol!’ pa je postala himna prvenstva,« so spomnili organizatorji koncerta.

BLK JKS so doslej opravili so več turnej po ZDA, se glasbeno podružili z Loujem Reedom, podpisali so za založbo Secretly Canadian in leta 2009 objavili zelo dober prvi albim ‘After Robots’. V slavni reviji Rolling Stone so jih tedaj razglasili za najboljši afriški novi bend. Leta 2014 so bili predskupina na južnoafriški turneji Foo Fighters, lani pa so objavili svoj drugi album ‘Abantu / Before Humans (Glitterbeat)’, ki navdušuje s podobno glasbeno mešanico kot njihov prvi album.

Folk, rock, puščavski blues in druge zvrsti se s poudarjenim afriškim predznakom kar prelivajo iz ene v drugo, kot se tudi njihove pesmi na koncertih pogosto kar brez premora nadaljujejo v naslednjo pesem. Z društva Kapa so dodali še informacijo, da bo pred in po premiernem koncertu BLK JKS v Sloveniji za glasbeno kuliso poskrbel Selektor Dinarid.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.