Naslovnica Svet & EU Komisija EU pravi, da prehod Hrvaške na evro poteka gladko

Komisija EU pravi, da prehod Hrvaške na evro poteka gladko

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija pozorno spremlja proces prehoda na skupno evropsko denarno evro v sosednji Hrvaški in trdi, da je doslej vse potekalo gladko in učinkovito. To bosta danes predvidoma potrdila tudi visoka funkcionarja Komisije EU za področje gospodarstva Valdis Dombrovskis in Paolo Gentiloni, ki sta na delovnem obisku v Zagrebu.
Komisija EU pravi, da prehod Hrvaške na evro poteka gladko

Kovanec za evro s hrvaškimi motivi, v ozadju zastavi EU in Hrvaške (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Po poročanju pristojne službe Evropske komisije sta Izvršni podpredsednik za gospodarstvo, ki dela za ljudi, Valdis Dombrovskis, in komisar za gospodarstvo, Paolo Gentiloni, danes v Zagrebu udeležujeta posebne konference. To zasedanje je v celoti posvečeno prehodu Hrvaške na evro, ki je po prvih ugotovitvah Komisije EU potekal gladko in tudi učinkovito. Komisija pa je prve zaključke potegnila po opravljeni anketi med Hrvati.

»88 % vprašanih se je menilo, da so dobro obveščeni o evru. 61 % jih je ugotovilo, da je postopek gladek in učinkovit. 81 % jih je povedalo, da v prvem tednu niso imeli nobenih težav pri menjavi kun v evre ali pri dvigu gotovine na bankah.Vendar so bili zaskrbljeni glede vpliva evra na cene, pri čemer je 62 % vprašanih menilo, da bo evro povečal inflacijo,« so zapisali v sporočilu za javnost Komisije EU.

Sicer naj bi državni organi Hrvaške aktivno ukrepali v skladu s pravili o uvedbi evra in preprečili umeten dvig cen (ob prehodu na Evro so s tem imeli veliko težav predvsem v sosednji Italiji). Zato je bil pripravljen Poslovni etični kodeks, ki bo predvidoma zagotovil stabilnost cen blaga in storitev, tako da bo podjetjem pomagal pri pravilnem preračunavanju in prikazovanju cen.

Dvojno označevanje cen v kunah in evrih je na Hrvaškem postalo obvezno že 5. septembra lanskega leta in bo veljalo do izteka letošnjega leta. Državni inšpekcijski organi seveda zelo pozorno spremljajo cene in bodo v primeru kršitev predpisov takoj ustrezno ukrepali. Tudi med hrvaškimi anketiranci jih je 78 % ocenilo dvojni prikaz cen kot koristen.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.