Naslovnica Svet & EU Komisija EU pravi, da je lani zaščitila 462.000 delovnih mest

Komisija EU pravi, da je lani zaščitila 462.000 delovnih mest

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je objavila letno poročilo o dejavnostih trgovinske zaščite EU za leto 2021. Izračunali so, da je bilo lani s trgovinskimi ukrepi EU neposredno zaščitenih natanko 462.000 delovnih mest. Vsa ta delovna mesta pa se nahajajo v zelo pomembnih predelovalnih sektorjih držav EU.

 

Komisija EU pravi, da je lani zaščitila 462.000 delovnih mest

Predsednica Komisije EU med nedavnim govorom v Parlamentu EU (foto: FB  European Commission)

Evropska komisija je pravkar objavila svoje poročilo o dejavnostih trgovinske zaščite EU za lansko leto (2021). Poročilo kaže, da so ukrepi EU učinkoviti pri zaščiti proizvajalcev EU pred goljufivimi mednarodnimi trgovinskimi praksami. Izračunali so celo to, da je bilo lani s trgovinskimi ukrepi EU neposredno zaščitenih natanko 462.000 delovnih mest in sicer v zelo občutljivih proizvodnih panogah (aluminij, jeklo, keramika in zelene tehnologije).

Prav tako poročilo za leto 2021 kaže, da je Evropska komisija naredila več glede odkrivanja gospodarskih subjektov, ki se izogibajo zakonskim dajatvam. »V današnjem zahtevnem globalnem okolju, v katerem je ogrožena tudi zanesljivost oskrbe, je zagotavljanje pravične trgovine pomembnejše kot kdaj koli prej. Ne smemo dovoliti, da bi dampinški ali subvencionirani uvoz škodoval industriji EU.

Zato učinkovito izvrševanje in izvajanje naših ukrepov trgovinske zaščite ostajata glavni prednostni nalogi Komisije,« pravi izvršni podpredsednik in komisar za trgovino Valdis Dombrovskis. Komisija EU je poleg tega lani sprejela odločne ukrepe proti izogibanju oziroma absorpciji ter izboljšala pomoč, ki jo zagotavlja izvoznikom EU pri obravnavanju neupravičenih ali nepoštenih ukrepov trgovinske zaščite, ki so jih tretje države uvedle za EU izvoznike.

Tako je na primer konec lanskega leta v EU veljalo že 163 dokončnih ukrepov trgovinske zaščite, od katerih je bila večina protidampinških ukrepov. Predvsem pa je Komisija EU lani pričela 14 novih preiskav – 11 protidampinških in 3 protisubvencijske. V poročilu pa so pripravili tudi izbor zadev in zanimivih sodb sodišč v zvezi s trgovinsko zaščito, pojasnjeni pa so tudi številni primeri tretjih držav, ki jih je Komisija EU spremljala v letu 2021.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.