Naslovnica Slovenija Zdravo morje je zaenkrat le skupna želja

Zdravo morje je zaenkrat le skupna želja

Avtor: Spletno Uredništvo
V Izoli se je včeraj pričel ‘Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij 2022’, ki poteka pod geslom ‘Zdravo morje za varnejšo prihodnost’. Stanje slovenskega morja pa je naslednje: morje se pregreva, rib in ostalih morskih živali je vse manj, vse bolj pa so prisotne invazivne tujerodne sorte.
Zdravo morje je zaenkrat le skupna želja

Izola pravkar gosti Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij (foto: SJ)

S Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so oznanili, da se je včeraj v Izoli začel ‘Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij 2022’. Letos bodo v tem tednu poudarjali pomen morja in njegovega zaledja za prihodnost slovenske države in prebivalstva, celotno dogajanje pa bo potekalo pod geslom ‘Zdravo morje za varnejšo prihodnost’ .

S Službe Vlade RS so ob tej priložnosti pojasnili, da je bil s Komisijo EU pred kratkim sklenjen partnerski sporazum, po katerem bo Slovenija v obdobju 2021-2027 prejela 3,26 milijarde evrov evropskih sredstev. Največji del sredstev bo šel za izvajanje kohezijske politike – 3,2126 milijarde evrov, za odpravljanje materialne prikrajšanosti bo na voljo 29,4 milijona evro, za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo pa 23,9 milijona evrov.

Za slovenske državne organe je zelo pomembno sodelovanje v Jadransko-jonske EU makroregije, katero zagotavljajo partnerji strateškega projekta EUSAIR Facility Point. Pri nas sodelovanje vodi prav Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, projektni partner pa je občina Izola.

Medtem pa je stanje slovenskega morja iz leta v leto vse slabše. Zaradi segrevanja planeta se namreč tudi slovensko morje vse bolj pregreva, rib in ostalih morskih živali je vse manj, za nameček pa so vse bolj so vse bolj prisotne invazivne tujerodne sorte.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.