Naslovnica Svet & EU Komisija EU je odobrila še 827 milijonov evrov za pandemije

Komisija EU je odobrila še 827 milijonov evrov za pandemije

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija bo za cepljenja proti koronavirusu v Afriki namenila novih 400 milijonov evrov, v Globalni sklad za pripravljenost na pandemije pa bo prispevala še dodatnih 427 milijonov evrov.
Komisija EU je odobrila še 827 milijonov evrov za pandemije

Organi EU in države članice EU še vedno namenjajo ogromno sredstev za boj proti koronavirusu (foto: needpix.com)

Komisija EU je oznanila, da bo še povečala financiranje cepljenja in ostale vrste boja proti pandemiji koronavirusa v Afriki z dodatnimi 400 milijoni evrov. Poleg tega pa bo v Globalni sklad za pripravljenost na pandemije prispevala še 427 milijonov evrov. Cilj Evropske komisije je podpreti prizadevanja za cepljenje proti Covidun19, za preprečevanje podobnih pandemij v prihodnosti in tudi za boljše odzivanje nanje.

„Dobava cepiv mora potekati hitro, zlasti v Afriki. Danes je naša prednostna naloga zagotoviti, da se uporabi vsak odmerek, ki je na voljo. Kot vemo, je najboljši odgovor na morebitne prihodnje zdravstvene krize preprečevanje. Zato povečujemo tudi podporo za krepitev zdravstvenih sistemov in zmogljivosti za pripravljenost,“ je ob tem izjavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

V sporočilu za javnost Komisije EU so pojasnili še, da se glede na nenehno spreminjajoče se razmere glede potreb, ponudbe cepiv in uspešnosti njihovega delovanja proti koronavirusu organi EU prilagajajo svoja prizadevanja tako, da podpirajo najučinkovitejšo uporabo razpoložljivih odmerkov. Sicer se je dobava cepiv po svetu stabilizirala, delno tudi zaradi finančnih prispevkov EU za instrument COVAX in donacij odmerkov držav članic EU.

Podatki Evropska komisije kažejo, da so države članice EU do 3. maja 2022 skupno razdelile že več kot 470 milijonov odmerkov cepiv proti koronavirusu, instrument COVAX je 145 državam zagotovil 1,436 milijarde odmerkov, poleg tega pa je EU v partnerske države izvozila 2,2 milijarde odmerkov. EU in države članice so tako skupno že namenile več kot milijardo evrov za pomoč državam z nizkim ali nižjim srednjim dohodkom.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.