Naslovnica Svet & EU Komisija EU in zaščita beguncev iz Ukrajine

Komisija EU in zaščita beguncev iz Ukrajine

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je izdala oziroma aktivirala direktivo o začasni zaščiti, ki se nanaša na begunce iz Ukrajine. Od začetka ruske vojaške invazije je iz države zbežalo že preko 3 milijone ljudi, od tega naj bi bila več kot polovica otrok. Prav veliko števila otrok brez spremstva je bil en od poglavitnih vzrokov za aktivacijo direktive.
Komisija EU in zaščita beguncev iz Ukrajine

Ukrajinska mamica z otrokom po prečkanju meje s Poljsko (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Evropska komisija je pravkar aktivirala direktivo o začasni zaščiti beguncev. Od pričetka ruske vojaške invazije na Ukrajino je namreč iz te države pobegnilo že preko 3 milijone ljudi, ki so bodo sedaj precej lažje pridobili ustrezen pravni status in s tem tudi vso potrebno zaščito. Evropska komisija je ob aktivaciji direktive za države članice EU pripravila tudi celovite operativne smernice.

»Smernice so zastavljene kot živ dokument, ki odraža razmere na terenu in ustrezno upošteva spreminjajoče se potrebe držav članic. Med drugim lahko na primer ti begunci za zagotovitev neoviranega gibanja znotraj Unije na meji prejmejo 15-dnevne vizume, prevoznikov pa se ne sme kaznovati za prevoz teh oseb brez dokumentov,« pravi Evropska komisija. Pri tem pa nekaj opazno bode v oči.

V preteklosti se namreč Evropska unija ob podobnih krizah ni odzvala na enak način. Begunce iz časov vojaških spopadov v Bosni in Hercegovini, na Kosovu, v Libiji, Iraku, Afganistanu in Siriji namreč niso obravnavali na enak način, kot se danes obravnavajo ukrajinski begunci. Organi EU z zaščito Ukrajincev sedaj postavljajo nove standarde in zato je moč pričakovati, da bo v bodoče prav za vse begunce, ki bežijo zaradi vojn, veljalo enako.

Vsi begunci pred vojnami bi namreč morali biti deležni povsem enakih pravic, ne glede na njihov barvo kože, religijo, politično prepričanje in državljanstvo, oziroma državo iz katere prihajajo. Tokrat se sicer je glede Ukrajincev pojavila ta značilnost, da je od preko 3 milijone beguncev več kot polovica otrok. Ker mnogi otroci na zahod prihajajo brez spremstva, jih je treba evidentirati ter jim zagotoviti vso posebno oskrbo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.