Naslovnica Svet & EU Komisija EU bo preiskovala tuje državne subvencije

Komisija EU bo preiskovala tuje državne subvencije

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je konec tedna potrdil novo zakonodajo o zagotavljanju konkurenčnosti, ki se nanaša na področje državnega financiranja tujih podjetij, katera delujejo na evropskih trgih. Pri tem so posebej omenili rastoči vpliv kitajske ekonomije po vsem svetu.
Komisija EU bo preiskovala tuje državne subvencije

Evropske strukture skrbi, da bi zaradi državnih subvencij tuja podjetja povzročila resne motnje na trgu EU (foto: SJ)

Evropska unija ima izjemno odprto gospodarstvo in delujoče konkurenčno tržišče, ki je med največjimi urejenimi trgovinskimi območji na svetu. EU stoji izza 16 % vse svetovne trgovine. Sveži analitični podatki kažejo, da so tokovi tujih neposrednih naložb v letu 2021 zrasli na raven, ki je višja od ravni pred pričetkom pandemije. Največ investicij je bilo iz Združenih držav Amerike, Japonske in Kitajske (pa tudi iz Nemčije, a te niso tuje).

Z Evropskega parlamenta so pojasnili, da je državno financiranje podjetij po svetu vse pogostejše, pri čemer so posebej poudarili globalno rastoči vpliv kitajske ekonomije. Parlament EU je zato z glasovanjem zahteval, da Komisija EU pridobi pristojnosti za preiskovanje in protiukrepe glede spornih tujih državnih subvencij, sploh glede tistih za podjetja, ki hočejo prevzeti evropsko podjetje ali sodelovati na javnih naročilih v EU.

Nova zakonodaja naj bi ohranila konkurenčnost med vsemi podjetji, ki so dejavna na evropskem tržišču. Komisija EU naj bi po novem lahko preiskovala vplive tujih subvencij in sprejemala odločitve za izničenje njihovih negativnih vplivov. »Te subvencije so lahko v obliki injekcij tujega kapitala, posojil, finančnih spodbud, davčnih izjem in odpisa dolgov.

Predpisi bi omogočili Komisiji tudi preiskovanje tujih subvencij pri spojitvah podjetij in prevzemih podjetij ter pri prijavah na velike javne razpise, ki vključujejo podporo tretjih držav, saj bi moral prijavitelj priglasiti zunanje finančne prispevke,« so pojasnili z Evropskega parlamenta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.