Naslovnica Svet & EU Komisija EU bo financirala 35 projektov za večjo vojaško mobilnost

Komisija EU bo financirala 35 projektov za večjo vojaško mobilnost

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je potrdila, da bo s 616 milijoni evrov financirala 35 projektov za izboljšanje vojaške mobilnosti vzdolž vseevropskega prometnega omrežja TEN-T, kar je ključnega pomena zaradi ruske agresije proti Ukrajini. Projekti bodo pripomogli tudi k krepitvi civilnih Solidarnostnih poti med EU in Ukrajino.
Komisija EU bo financirala 35 projektov za večjo vojaško mobilnost

Ukrajina bo potrebovala še veliko pomoči, zato bo EU vlagala v prometno infrastrukturo (foto: cinea.ec.europa.eu)

Tudi po zadnji potezi Komisije EU je moč sklepati, da bo vojna v Ukrajini trajala še zelo dolgo. Komisija EU se je namreč odločila, da bo prek drugega razpisa s področja transporta financirala 35 projektov za izboljšanje vojaške mobilnosti vzdolž vseevropskega prometnega omrežja TEN-T, kar je zaradi spopadov v Ukrajini velikega pomena. Za modernizacijo bo Komisija EU namenila 616 milijonov evrov, projekti pa naj bi bili uporabni tudi za civilne potrebe.

Financiranje se bo izvajalo preko programa Instrumenta za povezovanje Evrope (CEF) – instrumenta financiranja strateških naložb v prometno infrastrukturo v Evropski uniji, osnovna značilnost projektov pa je možnost dvojne uporabe za vojaške in za civilne dejavnosti. »Rezultati našega drugega razpisa za vojaško mobilnost v okviru instrumenta za povezovanje Evrope odražajo potrebo držav članic EU po izboljšanju dvojne rabe našega prometnega sistema.

Bil je zelo konkurenčen in preveč prijavljenih, z zmagovalnimi projekti v 17 državah. Veseli me, da nekateri projekti v Nemčiji, Romuniji in na Poljskem neposredno obravnavajo izboljšanje infrastrukture na Solidarity Lanes, naših koridorjev, ki se uporabljajo za ukrajinski uvoz in izvoz,« je o razpisu in o Solidarnostnih poteh povedala Evropska komisarka za transport Adina-Ioana Vălean.

Projekti, ki so bili uspešni v izboru, so predvsem s področja nadgradnje železniških infrastruktur, kar bo predvidoma omogočilo povečanje zmogljivosti za tovorni promet ter posodobitev cest in železnic. Poleg tega bodo subvencionirani tudi projekti s področja večanja zmogljivosti pristanišč in letališč za vojaško ter tudi za civilno uporabo. Komisija EU pa je sicer povečala prvotni proračun tega drugega razpisa s 330 na preko 616 milijonov evrov.

Z Evropske komisije so pojasnili tudi ozadje te novice. Tako je za povečanje vojaške mobilnosti po EU v okviru IPE med letoma 2021 in 2027 na voljo ogromen proračun v višini 1,69 milijarde evrov. Že v okviru prvega razpisa za zbiranje predlogov (v letu 2021) je bilo za financiranje izbranih 22 projektov v vrednosti 339 milijonov evrov, ki se danes že izvajajo po vsej EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.