Naslovnica Svet & EU Komisija EU bo financirala 12 novih gasilskih letal

Komisija EU bo financirala 12 novih gasilskih letal

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija bo kupila 12 novih gasilskih letal, da bi tako povečala skupne zmogljivosti EU za gašenje požarov iz zraka. Skupna vrednost nakupa bo 600 milijonov evrov, letala bodo gostovala v šestih sredozemskih državah EU, dokončno pa bodo dostavljena šele leta 2027.
Komisija EU bo financirala 12 novih gasilskih letal

Gasilski letali Civilne zaščite EU in vmes italijansko gasilsko letalo (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

S Komisije EU so spomnili, da so pred 5 leti posodobili mehanizem civilne zaščite EU in takrat so tudi ustvarili strukturo RescEU. Pod to kratico se skrivajo strateške rezerve Civilne zaščite EU (CZ EU), katera je namenjena skupni zaščiti državljanov EU pred večjimi nesrečami in hitremu nudenju pomoči, ko do nesreč dejansko pride. Flota gasilskih letal in helikopterjev pa je en od temeljnih orodij te strukture.

Samo v lanskem letu2023 je bila RescEU uporabljena kar 35-krat, skupna vrednost ponujene pomoči pa naj bi po ocenah Komisije EU dosegla vrtoglavih 110 milijonov evrov. Velja dodati, da je bila ta pomoč namenjena tudi državam izven Evropske unije – Ukrajina jo je potrebovala zaradi uničujoče vojne, Turčija zaradi katastrofalnega potresa in Tunizija zaradi obsežnih gozdnih požarov.

Ker se klimatske razmere po svetu slabšajo, je moč pričakovati še več gozdnih požarov, kar še posebej velja za sredozemske države. Zato so se v CZ EU odločili, da potrebujejo še 12 novih gasilskih letal, ki bodo nastanjena v Hrvaški, Franciji, Italiji, Grčiji, Portugalski in Španiji, vendar bodo po potrebi delovala po vsej EU in tudi izven EU. Nova letala bodo dostavljena leta 2027, Hrvati in Grki pa (podobno kot Slovenci) ne bodo čakali do tedaj.

»Hrvaška vlada je 25. marca 2024 podpisala pogodbo s Canadian Commercial Corporation o nakupu srednjega amfibijskega letala. Grška vlada je podoben sporazum s kanadskim proizvajalcem podpisala 24. marca,« so pojasnili s Komisije EU in dodali, da EU zagotavlja usklajen pristop k preprečevanju, pripravi in odzivanju na požare v naravi, ko ti presežejo nacionalne zmogljivosti odzivanja.

Ko je enkrat aktiviran mehanizem civilne zaščite EU, center EU za usklajevanje nujnega odziva usklajuje in financira pomoč, ki jo daje na voljo 27 držav članic EU in 10 ostalih sodelujočih držav. Skupna vrednost dvanajstih novih gasilskih letal pa sicer znaša okroglih 600 milijonov.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.