Naslovnica Svet & EU Kolektivne tožbe za večjo zaščito potrošnikov v EU

Kolektivne tožbe za večjo zaščito potrošnikov v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj je po vsej EU pričela veljati nova direktiva o zastopniških tožbah, ki je namenjena varstvu interesov potrošnikov. Odslej so tako možne tudi kolektivne tožbe.
Kolektivne tožbe za večjo zaščito potrošnikov v EU

Kolektivne tožbe proti npr. proizvajalcu avtomobilov imajo najbrž precej večje možnosti za uspeh (foto: pxhere.com)

Z Evropske komisije so spomnili, da so pravkar stopila v veljavo nova pravila s področja varstva pravic potrošnikov. Odslej bodo lahko potrošniki svoje pravice uveljavljali tudi s kolektivnimi tožbami in ne več samo posamično. Države članice bodo imenovale kvalificirane subjekte oz. potrošniške organizacije, slednje pa bodo nato v imenu potrošnikov lahko sprožile sodne postopke zoper protizakonite prakse trgovcev.

 »V Evropski uniji visoko raven varstva potrošnikov štejemo za temeljno pravico. Ta direktiva je bistveno orodje za uveljavljanje te pravice. Potrošniki imajo zdaj možnost, da združijo moči z enotnimi kolektivnimi tožbami na ravni EU, da se zagotovi, da vsa podjetja, vključno z največjimi, spoštujejo njihove pravice,« je ob pričetku veljavnosti zakonskih novosti pojasnil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Temeljni cilj spremenjene zakonodaje je torej večja zaščita potrošnikov. Konkretno bo na primer oškodovancem v primerih poslovnih praks trgovcev, ki niso v skladu s predpisi, tako omogočeno, da kolektivno zahtevajo odškodnino, zamenjavo ali popravilo. To pa pomeni, da je odslej tudi precej večja verjetnost, da bodo njihove pritožbe ugodno rešene.

Novost pa predstavlja tudi nova spletna platforma ‘EC-REACTEN’. Slednja je namenjena podpori zastopniških tožb po vsej EU, saj bo omogočila izmenjavo informacij med predstavniki držav članic, sodniki in imenovani kvalificirani subjekti o tovrstnih tožbah po EU. Slovenci pa smo očitno tokrat prehiteli EU.

V Sloveniji namreč obstaja ‘Register kolektivnih tožb’, ki je bil vzpostavljen že pred dolgim leti. Tudi namen tega registra je  seznanitev čim večjega števila oškodovancev o vloženih tožbah, predlogih za potrditev kolektivne poravnave in poteku postopkov.  Njegovo vsebino določata ‘Zakon o kolektivnih tožbah’ in ‘Pravilnik o registru kolektivnih tožb’.

Na slovenskem seznamu je trenutno 23 kolektivnih tožb, od tega jih je kar 16 vloženih proti bankam, 4 pa so vložene proti vsem štirim največjim slovenskim mobilnim operaterjem. Trgovskih družb ni na tem seznamu, Zveza potrošnikov Slovenije pa je vložila dve od omenjenih tožb.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.