Naslovnica Trendi Ko gre umetnost v partizane in premiera Obutega mačka

Ko gre umetnost v partizane in premiera Obutega mačka

Avtor: Spletno Uredništvo

 Serija debatnih večerov v Slovenskem mladinskem gledališču se bo nadaljevala že jutri zvečer. V sklopu projekta Dežela pridnih bo na vrsti pogovor o času, ‘Ko gre umetnost v partizane’. Prav tako jutri, a že dopoldan, pa bo na vrsti tudi tiskovna konferenca pred premiero ‘mijauzikla Obuti maček’.

Ko gre umetnost v partizane in premiera Obutega mačka

Obuti maček – Luka Cimprič in Rok Matek na vaji (foto: Miha Fras)

 

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo jutri ob 20. uri v sklopu projekta Dežela pridnih (oziroma Dialog) voditelj Boštjan Narat gostil Miklavža Komelja in Jurija Medena. Tokrat je na sporedu debata, ki so jo poimenovali ‘Ko gre umetnost v partizane’. In zakaj prav ta dva gosta? Filmski teoretik Jurij Meden je kot kurator Avstrijskega filmskega muzeja pred kratkim ustvaril izjemno retrospektivo partizanskega filma, pesnik in umetnostni zgodovinar Miklavž Komelj pa je že pred desetletjem izdal delo ‘Kako misliti partizansko umetnost’, ki predstavlja enega temeljev smiselne refleksije medvojnega in sodobnega časa.

»Kdaj sklicevanje na obdobje druge svetovne vojne blokira mišljenje aktualnih problemov sedanjosti in kdaj je lahko inspirativno za njihovo reševanje? Vprašanje, ki si ga Miklavž Komelj zastavlja v predgovoru knjige Kako misliti partizansko umetnost, je veliko in bistveno, odgovor nanj pa je v dobršni meri odvisen od tega, kdo se na polpreteklo zgodovino sklicuje in na kakšen način to počne. Kako misliti vojno in kako znotraj nje razumeti odporništvo, partizanstvo, svobodo, revolucijo in totalitarizem? Kakšno je razmerje med partizanstvom in umetnostjo? Kako se o teh fenomenih pogovarjati onkraj politikantsko zastrupljene govorice,« pravi napovednik večera.

Tudi gosta decembrske Dežele pridnih bosta na sceni v Spodnji dvorani SMG, vstop pa bo prost. Sicer bo jutri, a že dopoldan v SMG na vrsti tudi tiskovna konferenca pred premiero ‘mijauzikla OBUTI MAČEK’, ki ga je po besedilu Andreja Rozmana Roze režiral Vito Taufer, glasbo pa sta napisala Nana Forte in Jure Ivanušič. Konferenca za novinarje bo ob 10.00 v zgornji dvorani, medtem ko bosta premieri na vrsti bosta to oboto, 14. decembra ob 11.00 in 19.00. Predstava je sicer koprodukcija SMG in Gledališča Koper,. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.